Låg investering utan underhållsarbete
Fördelar och nackdelar med elvärme
- Låg investeringskostnad
- Miljövänligt, om elen är det
- Inga utsläpp i skorstenen
- Mycket låg arbetsbörda
- Påverkas av elmarknadens prissvängningar
Elvärme är en uppvärmningsform som nästan inte kräver något arbete alls.
Med direktverkande el sätts endast en kontakt från elelementet in i väggen och sedan är det klart! Vattenburen elvärme kräver element med rörsystem.
Nackdelen är att elen är en förhållandevis dyr resurs att använda som värmekälla.
Hur direktverkande elvärme fungerar
Elvärme använder samma el som går till glödlampor, TV-apparater och allt annat. Det finns många sätt att producera el på. I Sverige kommer hälften av elen från vattenkraft och andra hälften från kärnkraft.
Direktverkande el kräver ingen inledande investering utöver de elelement/golvvärmeslingor som ansluts direkt till vägguttaget.
Elementen är antingen fyllda med olja eller så har de elslingor i sig. Oljefyllda element är att föredra, eftersom de ger en jämnare temperatur samtidigt som de inte blir så extremt varma på ytan som element med elslingor kan bli.
För varmvatten behöver man en fristående varmvattenberedare, som även den kan drivas med el.
Hur vattenburen elvärme fungerar
Ett vattenburet elsystem fungerar ungefär på samma sätt som bergvärme, pelletvärme och oljeeldning. En elpanna/elpatron/varmvattenberedare värmer upp vattnet som sedan pumpas runt i husets vattenburna system.
Elpannan eller elpatronen tar förhållandevis liten plats. Varmvattenberedaren är större. De båda enheterna kan också vara sammanbyggda.
Läs mer: Ska jag välja direktverkande el eller vattenburen el?
Krav och förutsättningar för elvärme
Direktverkande el kräver ingenting av huset, förutom elektricitet. Vattenburen elvärme kräver ett vattenburet radiatorsystem. Med ett vattenburet system går det att konvertera till bland annat bergvärme, fjärrvärme och pelletsvärme utan större ingrepp i huset.
Pris & kostnader för elvärme
Kostnaden för att installera elvärme är lägre än många andra system. Det negativa är dock att ni, precis som med oljevärme, blir helt beroende av energimarknadens prissvängningar. Direktverkande elelement kostar cirka 1 000–2 000 kr styck.
- Elpanna/elpatron och varmvattenberedare: cirka 35 000 kr.
- Elkostnad per år: cirka 20 000 kr för en normalvilla.