Bergvärme prisexempel 1 – liten villa

Så du har bestämt dig för att byta till bergvärme? Det finns många fördelar med att byta till bergvärme. Något som alltid finns i tankarna är hur stor kostnaden kommer att bli. Här på denna sidan går vi igenom ett prisexempel på bergvärme. Detta exempel är baserat på en kalkyl som sammanfaller med en “mindre” villa. Vi kommer även att skriva ytterligare två exempel till med kalkyler för en medelstor och en stor villa.

 

Förutsättningar

 

I detta exempel kommer villan att vara 60 kvm, vilket blir ungefär tre rum och kök. Det är en vanlig storlek för många fritidshus och mindre villor runtom i Sverige.

Låt oss även anta att huset finns i den mellersta delen av landet med tillgång till berggrund som inte ligger alltför djupt ned under jorden. Huset är byggt under 80-talet, är uppvärmt med direktverkande el som värmer upp radiatorer och huset är ordentligt isolerat.

Den totala energiförbrukningen ligger på 20 000 kWh/år. 10 000 kWh går till värmesystemet och 4 000 kWh går till varmvattnet. Siffrorna är framtagna genom att mata in dessa värden till energikalkylen på energimyndighetens hemsida. Du kan alltid föra in dina egna värden här för att få ett ungefärligt värde på hur mycket ditt hus förbrukar varje år.

 

Ett prisexempel – så mycket kommer det kosta att byta till bergvärme

 

I detta exemplet så har du tagit kontakt med en installatör och denna person har gett dig en offert på 100 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. Du kommer att behöva ta ett lån på 50 000 kronor för att kunna utföra bytet, resten kan du betala med sparade pengar.

Du tar ett energilån på 50 000 kronor, något som bland annat erbjuds av SBAB, där räntan hamnar på 4,00 %. Du väljer att betala tillbaka lånet på fem år och du betalar lika mycket varje månad.

Nu ska vi räkna ut om detta är en god idé eller inte.

 

Månadskostnad

 

Låt oss börja med att räkna ut hur mycket du i detta exempel betalar varje månad innan själva bytet. Med en energiförbrukning på 14 000 kWh per år och ett fiktivt elabonnemang som kostar 1,15 kr/kWh betalar du 16 100 kronor per år. Detta ger en medelkostnad på cirka 1 340 kronor varje månad.

Efter bytet har installatören beräknat att din energiförbrukning kommer att hamna på 5 000 kWh. Det innebär att du betalar 5 750 kronor per år efter bytet. Det blir runt 480 kronor i månaden.

Du har nu även ett lån som du måste betala av. Detta låt kostar 920 kronor varje månad i fem år. Din nya månadskostnad är nu 1 400 kronor. Det är 60 kronor mer än tidigare. Efter fem år är skulden avbetalad och din bergvärmeanläggning fortsätter att fungera precis lika bra som under tidigare år. På ett år sparar du de 10 000 kronor som annars hade behövt gå till att värma upp huset. Eftersom en bergvärmepump beräknas ha en lång livstid, generellt runt 15 år men oftast längre, kommer du att kunna njuta av de sparade pengarna under lång tid.

 

Lönar det sig?

 

Sett från ett helt ekonomiskt perspektiv är det en god affär även för en liten villa att byta till bergvärme. Dessutom så finns det även andra fördelar med att byta, exempelvis förhöjd driftsäkerhet och mindre risk för stora fakturor under kalla vintrar.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *