Bergvärme prisexempel 2 – medelstor villa

På denna sida kommer du att kunna läsa om ett prisexempel för en medelstor villa som vill byta från direktverkande el till bergvärme. I detta fall handlar det om en villa på 140 kvm. Vi kommer även göra ett prisexempel för en mindre och en större villa. Här går vi endast igenom ett fiktivt scenario med olika kostnader och priser. På så sätt kan du få en bra bild på hur det skulle kunna se ut i verkligheten.

 

Förutsättningar

Som vi nämnde är detta en medelstor villa i mellersta Sverige. Här finns goda förutsättningar för att byta till bergvärme. Villan är medelstor och det bor fyra personer här. Huset har radiatorer och värms just nu upp med direktverkande el. Inomhustemperaturen ligger på 21 grader och allt är så normalt det bara kan bli. Huset har en energiförbrukning på 35 000 kWh per år. Av dessa går 25 000 kWh till uppvärmning av huset och 4 000 kWh går till varmvattnet. Det innebär att 29 000 kWh per år förbrukas av uppvärmning av hus och varmvatten.

Vi har använt oss av energikalkylen från energimyndigheten för att ta fram dessa siffror. I ditt specifika fall kommer det att se annorlunda ut.

 

Bergvärme – prisexempel och kalkyl

 

Låt oss säga att du har tagit kontakt med en installatör och att du har fått en offert på 130 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. Du bestämmer dig för att ta ett lån för att täcka hela beloppet. Du ansöker om ett energilån hos SBAB och får en ränta på 4,00 %. Du väljer en återbetalningstid på lånet på sju år och du betalar exakt lika mycket varje månad.

Med allt detta i åtanke kan vi börja med att räkna ut hur mycket du betalade i månaden innan du utförde bytet. Ditt el-abonnemang ger dig en kostnad på 1,15 kr/kWh, vilket i sin tur ger en kostnad på 33 350 kronor per år (29 000 x 1,15). Detta ger en medelkostnad på ungefär 2 780 kronor i månaden för enbart uppvärmningen av hus och varmvatten. Om vi inkluderar hushållselen i detta kan vi öka kostnaden med runt 500 kronor för att få en total månadskostnad för elförbrukningen på 3 300 kronor.

 

Den nya månadskostnaden

Enligt kalkylen från installatören kommer du att sänka din energiförbrukning till 10 000 kWh för uppvärmning av hus och vatten. Det innebär att du betalar 11 500 kronor per år istället för 33 350 kronor. Detta ger en medelkostnad på 960 kronor varje månad. Om vi inkluderar hushållselen hamnar vi på 1 500 kronor. Du betalar dessutom 700 kronor i månaden för lånet. Enligt detta prisexempel har du sänkt din månadskostnad redan där. Du sparar in ännu mer pengar efter sju år när lånet är avbetalat.

 

Lönar det sig?

Detta prisexempel för bergvärme är som sagt fiktivt. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket det kostar att byta till bergvärme. När det kommer till minskningen av energiförbrukningen så är det inte ovanligt med sänkningar på mellan 60 till 80 %, speciellt när man byter från direktverkande el.

Be din installatör utföra en noggrann besiktning och kalkyl när de tar fram din offert för att du ska kunna få en bättre bild på hur mycket du tjänar på investeringen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *