Bergvärme prisexempel 3 – stor villa

Här kommer vi att ge ett prisexempel för bergvärme som installeras hos en större villa på 300 kvm. Scenariot bygger på att den stora fastigheten har en elförbrukning på 50 000 kWh/år. Det är en stor bergvärmeanläggning som behövs för att klara av det stora behovet.

Vi går igenom ett scenario med värden som är tagna genom att bland annat använda energikalkylen från energimyndigheten.

Poängen med artikeln är att du ska kunna få en snabb bild på hur det skulle kunna se ut och om investeringen är värd sin stora kostnad. Vi har även skrivit andra bergvärme prisexempel, både för mindre och medelstor villa.

 

Förutsättningar

 

Denna stora villa eller fastighet ligger i mellersta Sverige. Huset har ett vattenburet värmesystem med radiatorer och dessa värms med direktverkande el. Husets förbrukning uppgår till 50 000 kWh/år. I enlighet med olika modeller går cirka 80 % av energiförbrukningen till uppvärmning plus varmvatten, vilket blir 40 000 kWh.

 

Bergvärme – prisexempel och kalkyl

 

Eftersom denna fastighet är så stor behöver den inte bara en värmepump som är mer kraftfull än vanligt. Installatören kommer även att behöva borra flera energibrunnar för att kunna tillgodose tillräckligt mycket energi till värmepumpen.

Du får en offert på 210 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. För att klara av kostnaden för bytet väljer du att ta ett blancolån som täcker hela beloppet. Du får ett lån med en ränta på 4,00 %.

Att byta till bergvärme kan sänka din energiförbrukning med mellan 60 till 80 %. I det här fallet säger vi att du sänker energiförbrukningen med 70 %, vilket ger en ny årsförbrukning för uppvärmning av hus och vatten på 12 000 kWh. Totalt blir den nya årsförbrukningen 22 000 kWh eftersom hushållselen låg på 10 000 kWh.

 

Månadskostnad

 

Som du märker kan du spara en hel del pengar på att byta till bergvärme även när du har en större fastighet. Notera att de flesta belopp och kostnader som du ser här är fiktiva men detta prisexempel ligger inte långt ifrån ett verkligt scenario.

Ditt abonnemang för elen ger dig ett fast pris på 1,15 kr/kWh. Innan bytet betalade du ungefär 4 800 kronor i månaden. Efter bytet till bergvärme betalar du 2 100 kronor. Till din månadskostnad tillkommer även ditt lån.

Du bestämmer dig för att lånet ska vara avbetalat efter 8 år, vilket innebär att du betalar 2 600 kronor i månaden. Totalt ligger din nya månadskostnad på 4 700 kronor. Efter 8 år, när hela lånet är avbetalat, ligger din månadskostnad på 2 100 kronor.

 

Lönar det sig?

 

Om du verkligen vill veta exakt hur mycket det kommer att kosta för dig kan du ta kontakt med ett par företag som utför detta byte för att ta in ett par offerter. Du kan alltid be företaget skicka en installatör/säljare för att besiktiga huset. På så sätt kan du få en mer precis kalkyl tillsammans med offerten. Kalkylen anger hur mycket du kan spara på att byta till bergvärme och är baserad på just dina förutsättningar.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *