NYTT 2022 – Bergvärme

Installera BergvärmeTa in gratis offerter här

Bergvärme är perfekt för dig som vill ha ett behagligt hem samt dra ner på uppvärmningskostnader.
Kostnaden för bergvärme kan initialt vara hög, men det lönar sig i längden. 
Oftast hamnar uppvärmningskostnaden på mindre än hälften, ibland 1/3 av den tidigare kostnaden beroende på nuvarande uppvärmningssystem.
Gör som så många andra och se vad det kostar för just dig genom att bli kontaktad av en  bergvärme-expert redan idag, genom att klicka på knappen nedan.

Vad kostar bergvärme?

Priset för att installera bergvärme är högt jämfört med vad andra värmesystem kostar. Tar vi dock hänsyn till att värmepumpen har en livslängd på 15–20 år och att borrhålet i regel kan användas i cirka 50 år är det väl spenderade pengar.

  • Grävning, borrande av energibrunn och installation av bergvärmepump: 80 000–180 000 kr.
  • Elkostnad per år: cirka 10 000 kr för en normalvilla (vid 100 öre/kWh).

Offerter på bergvärme

Långsiktigt så är bergvärme en av de bästa investeringarna man kan göra för sitt hem. Om du tycker du har höga uppvärmningskostnader idag så är bergvärme perfekt.

Ta reda på om bergvärme fungerar för just dig genom att ta in offerter med verktyget på HelpHero.se
Du blir sedan kontaktad av experter inom bergvärme. Helt kostnadsfritt och utan köptvång.
Formuläret tar mindre än 5 minuter att fylla i!

 


Hoppa direkt till en del av artiklen som passar dig:

Bergvärme för en liten villa – Prisexempel 

Bergvärmel för en medelstor villa – Prisexempel

Bergvärme för en stor villa – Prisexempel 


Bergvärme – Fördelar och nackdelar

➕ Miljövänligt

➕ Långsiktigt

➕ Underhållsfritt

➖ Kräver el

➖ Stor startkostnad

Bergvärme tar tillvara på solenergi lagrad i berggrunden. Ur ett borrhål i marken tas den lagrade energin upp och förstärks av en bergvärmepump.

Bergvärmen är miljövänlig och långsiktig. Installationskostnaden är relativt hög, men på sikt lönar det sig i princip alltid.

För att kunna använda bergvärme krävs det att huset har ett vattenburet värmesystem. Bergvärmepumpen kräver cirka en tredjedel el för att fungera.

Ta in offerter på bergvärme värmepump här

Hur bergvärme fungerar

I berggrunden finns lagrad värmeenergi som ursprungligen kommer från solen. Temperaturen i berget är cirka 2–8°C året runt.

För att kunna dra nytta av värmen i berget borras ett hål (energibrunn) 50–200 meter ner i marken. Djupet bestäms av husets energibehov. I det cirka 15 cm breda borrhålet förs det ner en dubbelvikt kollektorslang fylld med vatten och frostskyddsvätska.

Vätskan i kollektorslangen pumpas upp till bergvärmepumpen. I värmepumpen finns ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Ångan samlas upp i en kompressor, vilket gör att temperaturen höjs kraftigt. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via elementen.

Av kostnadsskäl dimensioneras värmepumpen inte för att klara uppvärmingen under riktigt kalla dagar; dessa dagar är så få att det helt enkelt inte är värt det. Under de kallaste dagarna tar värmepumpen istället hjälp av en elpatron (som elvärme).

Krav och förutsättningar för bergvärme

Värmepumpen behöver el för att fungera. Varje kWh el som krävs ger cirka 3 kWh värme. Minsta rekommenderade avståndet mellan 2 borrhål är cirka 20 meter. Om ni har mindre än 20 meter till närmsta granne bör ni därför kolla med dem om de har eller tänker installera bergvärme.

Eftersom bergvärmepumpen värmer upp vatten för att skapa värme krävs det att huset har vattenburna element (radiatorer). Att installera ett vattenburet elementsystem kan kosta väldigt mycket. Uppvärmingsalternativ som inte kräver ett vattenburet rörsystem är direktverkande elvärme och vissa former av vedeldning.

Bergvärme 2022 – dags för ny miljövänlig värmepump?

En bergvärmepump har en livslängd på cirka 20 år. Det är en bra investering för dig som bor i en villa med höga elräkningar. För även om en bergvärmepump kräver el för att fungera, är bergvärmepumpens elförbrukning endast en fjärdedel jämfört med exempelvis direktverkande el. Bergvärme är dessutom förhållandevis miljövänligt så det är ett extra bra alternativ för dig som har olja hemma.

Har du höga elräkningar trots att du har en bergvärmepump? Som vi nämnde ovan är livslängden på en värmepump cirka tjugo år så om du redan har en värmepump som du installerade på 90-talet kan det vara dags att se över denna. En sliten bergvärmepump är nämligen inte lika effektiv som en ny.

Kostnaden för att byta värmepump ligger på cirka 70 000 till 120 000 kronor beroende på vilken modell du väljer. Det kan vara bra att veta att du i de allra flesta fallen inte behöver borra en ny energibrunn. En energibrunn har nämligen en livslängd på hela 40 år.

Bergvärme blev riktigt populärt i Sverige under 90-talet för att det var ett förhållandevis miljövänligt alternativ. Över tjugo år senare kan vi se att intresset för bergvärme fortsätter att hålla i sig. Värmepumparna har dessutom blivit ännu mer effektiva och har en betydligt bättre prestanda 2022 jämfört med 1991.

Du kan därmed få en mer miljövänlig värmepump idag, men eftersom att värmepumpen drivs av el är det viktigt att du väljer miljömärkt el om du har som ambition att minska ditt avtryck på miljön. Om du har möjlighet kan du givetvis producerar el själv med hjälp av solceller.

En lysande marknad för bergvärme och solenergi 2020

Enligt Energimyndigheten kommer 47% av Sveriges energi från förnyelsebara energikällor.
Målsättningen 2020 är att den andelen ska höjas till 50 procent. Detta är en del av ett projekt som kallas Energi 2020 där det övergripande målet är att hela EU ska ha höjt användningen av förnybar energi till 20 procent.

De flesta värmepumpar kan stå för upp till 95 procent av behovet av värme- och varmvatten för en bostad. Bäst på den punkten är helt klart värmepumpar som hämtar sin energi från bergvärme. För att komplettera värmepumpen kan exempelvis en elpanna användas, men då det inte är särskilt miljövänligt (eller ekonomiskt) har allt fler det senaste året valt att satsa på solenergi som komplement istället.

Med solceller som du antigen installerar på taket eller på marken samlas solens energi upp och omvandlas till ström som du kan använda för att driva din värmepump. De vanligaste solcellsanläggningarna har en verkningsgrad på cirka 15 procent och har en livslängd på cirka 25 år. Genom att kombinera bergvärme med solceller slipper du bekymra dig över elprisernas fluktuation framöver. Det innebär självklart en viss ekonomiskt trygghet. Läs mer om solceller kostnad för villa och fastigheter (nytt fönster).

Nedan kan du slippa läsa och istället lyssna på vad bergvärme kostar beroende på storlek av villa.

 

Kostnad bergvärme – liten villa

Så du har bestämt dig för att byta till bergvärme? Det finns många fördelar med att byta till bergvärme. Något som alltid finns i tankarna är hur stor kostnaden kommer att bli. Här på denna sidan går vi igenom ett prisexempel på bergvärme. Detta exempel är baserat på en kalkyl som sammanfaller med en ”mindre” villa.

Förutsättningar för bergvärme

I detta exempel kommer villan att vara 60 kvm, vilket blir ungefär tre rum och kök. Det är en vanlig storlek för många fritidshus och mindre villor runtom i Sverige.

Låt oss även anta att huset finns i den mellersta delen av landet med tillgång till berggrund som inte ligger alltför djupt ned under jorden. Huset är byggt under 80-talet, är uppvärmt med direktverkande el som värmer upp radiatorer och huset är ordentligt isolerat.

Den totala energiförbrukningen ligger på 20 000 kWh/år. 10 000 kWh går till värmesystemet och 4 000 kWh går till varmvattnet. Siffrorna är framtagna genom att mata in dessa värden till energikalkylen på energimyndighetens hemsida. Du kan alltid föra in dina egna värden här för att få ett ungefärligt värde på hur mycket ditt hus förbrukar varje år.

Ett prisexempel – så mycket kommer det kosta att byta till bergvärme

I detta exemplet så har du tagit kontakt med en installatör och denna person har gett dig en offert på 100 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. Du kommer att behöva ta ett lån på 50 000 kronor för att kunna utföra bytet, resten kan du betala med sparade pengar.

Vill du se vad en bergvärmeinstallation för en mindre villa kostar för just dig så kan du ta in flera offerter här.

Du tar ett energilån på 50 000 kronor, något som bland annat erbjuds av SBAB, där räntan hamnar på 4,00 %. Du väljer att betala tillbaka lånet på fem år och du betalar lika mycket varje månad.

Nu ska vi räkna ut om detta är en god idé eller inte.

Månadskostnad efter bergvärme

Låt oss börja med att räkna ut hur mycket du i detta exempel betalar varje månad innan själva bytet. Med en energiförbrukning på 14 000 kWh per år och ett fiktivt elabonnemang som kostar 1,15 kr/kWh betalar du 16 100 kronor per år. Detta ger en medelkostnad på cirka 1 340 kronor varje månad.

Efter bytet har installatören beräknat att din energiförbrukning kommer att hamna på 5 000 kWh. Det innebär att du betalar 5 750 kronor per år efter bytet. Det blir runt 480 kronor i månaden.

Du har nu även ett lån som du måste betala av. Detta låt kostar 920 kronor varje månad i fem år. Din nya månadskostnad är nu 1 400 kronor. Det är 60 kronor mer än tidigare. Efter fem år är skulden avbetalad och din bergvärmeanläggning fortsätter att fungera precis lika bra som under tidigare år. På ett år sparar du de 10 000 kronor som annars hade behövt gå till att värma upp huset. Eftersom en bergvärmepump beräknas ha en lång livstid, generellt runt 15 år men oftast längre, kommer du att kunna njuta av de sparade pengarna under lång tid.

Lönar det sig att installera bergvärme?

Sett från ett helt ekonomiskt perspektiv är det en god affär även för en liten villa att byta till bergvärme. Dessutom så finns det även andra fördelar med att byta, exempelvis förhöjd driftsäkerhet och mindre risk för stora fakturor under kalla vintrar.

Bergvärme prisexempel – medelstor villa

Nu ska vi gå igenom ett prisexempel för en medelstor villa som vill byta från direktverkande el till bergvärme. I detta fall handlar det om en villa på 140 kvm. Vi kommer även göra ett prisexempel för en mindre och en större villa. Här går vi endast igenom ett fiktivt scenario med olika kostnader och priser. På så sätt kan du få en bra bild på hur det skulle kunna se ut i verkligheten.

Förutsättningar – bergvärme

Som vi nämnde är detta en medelstor villa i mellersta Sverige. Här finns goda förutsättningar för att byta till bergvärme. Villan är medelstor och det bor fyra personer här. Huset har radiatorer och värms just nu upp med direktverkande el. Inomhustemperaturen ligger på 21 grader och allt är så normalt det bara kan bli. Huset har en energiförbrukning på 35 000 kWh per år. Av dessa går 25 000 kWh till uppvärmning av huset och 4 000 kWh går till varmvattnet. Det innebär att 29 000 kWh per år förbrukas av uppvärmning av hus och varmvatten.

Vi har använt oss av energikalkylen från energimyndigheten för att ta fram dessa siffror. I ditt specifika fall kommer det att se annorlunda ut.

Bergvärme – prisexempel och kalkyl

Låt oss säga att du har tagit kontakt med en installatör och att du har fått en offert på 130 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. Du bestämmer dig för att ta ett lån för att täcka hela beloppet. Du ansöker om ett energilån hos SBAB och får en ränta på 4,00 %. Du väljer en återbetalningstid på lånet på sju år och du betalar exakt lika mycket varje månad.

Med allt detta i åtanke kan vi börja med att räkna ut hur mycket du betalade i månaden innan du utförde bytet. Ditt el-abonnemang ger dig en kostnad på 1,15 kr/kWh, vilket i sin tur ger en kostnad på 33 350 kronor per år (29 000 x 1,15). Detta ger en medelkostnad på ungefär 2 780 kronor i månaden för enbart uppvärmningen av hus och varmvatten. Om vi inkluderar hushållselen i detta kan vi öka kostnaden med runt 500 kronor för att få en total månadskostnad för elförbrukningen på 3 300 kronor.

Den nya månadskostnaden

Enligt kalkylen från installatören kommer du att sänka din energiförbrukning till 10 000 kWh för uppvärmning av hus och vatten. Det innebär att du betalar 11 500 kronor per år istället för 33 350 kronor. Detta ger en medelkostnad på 960 kronor varje månad. Om vi inkluderar hushållselen hamnar vi på 1 500 kronor. Du betalar dessutom 700 kronor i månaden för lånet. Enligt detta prisexempel har du sänkt din månadskostnad redan där. Du sparar in ännu mer pengar efter sju år när lånet är avbetalat
Vill du veta det exakta priset för vad en bergvärmeinstallation för en mellanstor villa kostar så kan du ta in flera offerter gratis här, självklart utan köptvång.

Lönar det sig?

Detta prisexempel för bergvärme är som sagt fiktivt. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket det kostar att byta till bergvärme. När det kommer till minskningen av energiförbrukningen så är det inte ovanligt med sänkningar på mellan 60 till 80 %, speciellt när man byter från direktverkande el.

Be din installatör utföra en noggrann besiktning och kalkyl när de tar fram din offert för att du ska kunna få en bättre bild på hur mycket du tjänar på investeringen.

Bergvärme prisexempel – stor villa

Här kommer vi att ge ett prisexempel för bergvärme som installeras hos en större villa på 300 kvm. Scenariot bygger på att den stora fastigheten har en elförbrukning på 50 000 kWh/år. Det är en stor bergvärmeanläggning som behövs för att klara av det stora behovet.

Vi går igenom ett scenario med värden som är tagna genom att bland annat använda energikalkylen från energimyndigheten.

Poängen med artikeln är att du ska kunna få en snabb bild på hur det skulle kunna se ut och om investeringen är värd sin stora kostnad. Vi har även skrivit andra bergvärme prisexempel, både för mindre och medelstor villa.

Förutsättningar för bergvärme

Denna stora villa eller fastighet ligger i mellersta Sverige. Huset har ett vattenburet värmesystem med radiatorer och dessa värms med direktverkande el. Husets förbrukning uppgår till 50 000 kWh/år. I enlighet med olika modeller går cirka 80 % av energiförbrukningen till uppvärmning plus varmvatten, vilket blir 40 000 kWh.

Bergvärme – prisexempel och kalkyl

Eftersom denna fastighet är så stor behöver den inte bara en värmepump som är mer kraftfull än vanligt. Installatören kommer även att behöva borra flera energibrunnar för att kunna tillgodose tillräckligt mycket energi till värmepumpen.

Du får en offert på 210 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och moms. För att klara av kostnaden för bytet väljer du att ta ett blancolån som täcker hela beloppet. Du får ett lån med en ränta på 4,00 %.

Att byta till bergvärme kan sänka din energiförbrukning med mellan 60 till 80 %. I det här fallet säger vi att du sänker energiförbrukningen med 70 %, vilket ger en ny årsförbrukning för uppvärmning av hus och vatten på 12 000 kWh. Totalt blir den nya årsförbrukningen 22 000 kWh eftersom hushållselen låg på 10 000 kWh.

Vill du veta vad en bergvärmeinstallation för en större fastighet/villa kostar just dig? Låt HelpHero hjälpa dig ta in flera offerter, kostnadsfritt och utan köptvång.

Månadskostnad för en större villa

Som du märker kan du spara en hel del pengar på att byta till bergvärme även när du har en större fastighet. Notera att de flesta belopp och kostnader som du ser här är fiktiva men detta prisexempel ligger inte långt ifrån ett verkligt scenario.

Ditt abonnemang för elen ger dig ett fast pris på 1,15 kr/kWh. Innan bytet betalade du ungefär 4 800 kronor i månaden. Efter bytet till bergvärme betalar du 2 100 kronor. Till din månadskostnad tillkommer även ditt lån.

Du bestämmer dig för att lånet ska vara avbetalat efter 8 år, vilket innebär att du betalar 2 600 kronor i månaden. Totalt ligger din nya månadskostnad på 4 700 kronor. Efter 8 år, när hela lånet är avbetalat, ligger din månadskostnad på 2 100 kronor.

Är det värt att investera i bergvärme?

Om du verkligen vill veta exakt hur mycket det kommer att kosta för dig kan du ta kontakt med ett par företag som utför detta byte för att ta in ett par offerter.
Det kan du göra kostnadsfritt här!
Du kan alltid be företaget skicka en installatör/säljare för att besiktiga huset. På så sätt kan du få en mer precis kalkyl tillsammans med offerten. Kalkylen anger hur mycket du kan spara på att byta till bergvärme och är baserad på just dina förutsättningar.