Fjärrvärme i villa

Med fjärrvärme får din villa sin värme från en anläggning (ett kraftvärmeverk) som du delar mellan flera andra hushåll på samma ort. Det är den vanligast uppvärmningsformen i Sverige.

Trots sitt namn kommer alltså fjärrvärmen inte från ”fjärran” utan den är lokalt producerad.

 

Så fungerar det med fjärrvärme

 

Om du väljer att installera fjärrvärme i din villa kommer den värmas upp med hjälp av vatten. Det fungerar genom att rör (som är nedgrävda i marken) leder hett vatten från kraftvärmeverket till ditt hus. Därinne har du en fjärrvärmecentral som du använder för att ställa in värmen i ditt hus.

 

Installera fjärrvärme i din villa

 

Först brukar elbolaget skicka ut information till alla villaägare inom ett område. De tar sedan fram offerter till alla som är intresserade.

 

I stora drag går processen till så här:

 

Först behövs en huvudkulvert som ska leda det varma fjärrvärmevattnet till villaområdet från kraftvärmeverket.

 

  • Det görs schakt där rören kan läggas – både i gatan och din tomt.
  • Nu är det dags att lägga i ledningsrören som ska få fram det uppvärmda vattnet till villan. Ledningsrören ansluts till villan via grundmursväggen som man borrar hål i.
  • Schakten fylls igen och marken återställs.
  • Fjärrvärmecentralen installeras i huset. Om du har tur håller den i trettio år innan du måste byta ut den.
  • Ofta utförs det sidan en besiktning för att kolla så att allting fungerar som det ska.

Allt som allt brukar installationen ta en till två månader att färdigställa.

 

Kostnad för fjärrvärme

 

Dra fjärrvärme till en villa

Anslutningsavgiften till fjärrvärmenätverket brukar landa på omkring 40 000 till 50 000 kronor. Detta beror på hur det ser ut där du bort (hur långa ledningar som behövs och så vidare) samt vilket elbolag det är som utför arbetet. Till den avgiften tillkommer också en kostnad för att installera själva fjärrvärmecentral i huset. Den brukar bli omkring 30 000 till 40 000 kronor.

Obs. Har du redan ett vattenburet system i huset kan kostnaden minska med många tusenlappar.

För att minska kostnaden kan du använda ROT-avdraget på arbetet som utförs innanför din tomtgräns. Då får du dra av 30 procent av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor.

 

Hur mycket kostar det när installationen är utförd?

 

Du betalar en fast årsavgift. Den regleras av ditt elbolag och brukar användas till att sköta/driftsäkra fjärrvärmenätverket. Du betalar också en rörlig avgift baserad på förbrukningen i kWh (kilowattimmar).

I till exempel Borås kostar 15 000 kWh runt 12 000 kronor per år (inklusive fast avgift) och i Eslöv går samma mängd på omkring 15 000 kronor.

Det som påverkar priset mest är bränslepriserna, det vill säga, åtkomsten till det bränsle (flis från skogsindustrin eller kanske bioolja) som brukar användas i kraftvärmeverket.

Ibland kan du betala en lägre fast avgift (varje månad) och istället betala mer för varje kWh. Det kan vara ett lönsamt alternativ för dig som håller en låg temperatur i huset. Fråga din fjärrvärmeleverantör vad kostnaden har legat på föregående år om du vill ha mer exakta siffror.

Lämna en kommentar