Vilken gaspanna är bäst? Hur fungerar den? Här har vi samlat lite information om gaspannor för dig som funderar på att installera en i ditt hem.
Så fungerar en gaspanna
En gaspanna är precis som det låter en gaseldad värmepanna. I gaspannorna värms kallt vatten tills det blir varmt och ångas. Det varma vattnet/vattenångan sprids sedan ut i huset genom ledningsrör. Till bränsle används ofta stadsgas eller naturgas.
Naturgas är fossil och den distribueras till hemmet genom områdets gasnät. Det är fortfarande ovanligt att använda gas som uppvärmning i Sverige. Endast 20 000 hushåll använder naturgas i sina hem. I exempelvis länder som Spanien används nästan uteslutande gas som uppvärmning, men även i vårt grannland Danmark är det betydligt vanligare och där har över 300 000 människor valt naturgas som uppvärmningskälla.
Kondenserande gaspanna
De allra flesta energibolag rekommenderar att du väljer en kondenserande gaspanna när det är dags för en ny gaspanna. Med den ska du kunna sänka energikostnaderna uppemot 25 procent.
Den fungerar som en vanlig gaspanna med tillägget att energin även utvinns ur rökgasen (vattenångan) som uppstår vid förbränningen. Gastemperaturen behöver bara komma upp till 20/50 grader Celsius för att vattenångan ska kondenseras. Det gör att verkningsgraden bli väldigt hög.
Montera gaspannan
Den moderna gaspannan monteras i väggen eller på golvet. Om det ska vara en större anläggning (med kapacitet för mer vatten) brukar den sättas i golvet. Från att du trycker igång gaspannan tar det cirka 30 minuter innan huset (runt 150 kvm) är uppvärmt.
Glöm inte bort att du måste ha goda ventilationsmöjligheter om du ska installera en gaspanna. Eftersom avgastemperaturen från kondenserande gaspannor är så pass låg kan plaströr användas i avgassystemen. Obs. Det kan vara bra att komplettera skorstenen med ett platsrör för att avgaserna ska ledas ut ur huset effektivt.
Livslängd?
Om du har tur kan din gaspanna hålla uppemot 25 år – om du har mindre tur håller den bara 15 år. Att livslängden är så varierande beror på att det finns väldigt många olika gaspannor på marknaden av olika kvalité.
Gör research och se till att du köper den gaspanna som passar bäst i just ditt hus. Kolla om den är P-märkt. Det är RISE-koncernens eget kvalitetsmärke. Tanken är att det ska visa att produkten är uppfyller lag- och myndighetskrav.
Kostnad?
Det är relativt billigt att investera i en ny gaspanna. Installationen (inklusive bortforsling av den gamla pannan) brukar gå på 55 000 till 60 000 kronor.
De senaste åren har priset för naturgas rört sig mellan 16,90 öre/kWh och 33,50 öre/kWh. Energimarknadens prissättning dikterar priset.
Fördelar och nackdelar med gas
Det finns som nämnt ovan flera fördelar med att investera i en gaspanna, men självklart finns det också nackdelar.
- Priset på gas är inte särskilt stabilt. Det förändras beroende på energimarknaden och det politiska läget
- Du måste vara ansluten till ett gasnät om du ska ha naturgas. För att ordna detta behöver du först göra en intresseanmälan hos ditt energibolag, som sedan undersöker vad det finns för förutsättningar för dig att installera en gaspanna. Proceduren kräver därmed flera steg och den kan ta lite tid
Så för att summera, vilka är fördelarna nu igen?
- Billigt att installera
- Miljövänligt – det har en väldigt hög verkningsgrad
- Effektivt – det går snabbt att värma hela huset
- Kräver i princip inget underhåll