Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Luft vatten värmepump - Allt du behöver veta - Energifakta

Luft vatten värmepump

Hämta värme från luften utomhus.

Fördelar och nackdelar med Luft vatten värmepump

 • Miljövänligt
 • Lättare att installera
 • Tar tillvara på en annars bortslösad resurs
 • Behövs inget borrhål i berget
 • Klarar inte all uppvärmning
 • Utomhusfläkten kan vara högljudd
 • Kräver el
 • Sämre effekt än bergvärmepumpar

Luft vatten värmepumpar

Luftvärmepumpen suger in utomhusluft. I värmepumpen finns ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Gasen samlas ihop i en kompressor, vilket gör att temperaturen höjs kraftigt. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via de vattenburna elementen.

Luft vatten värmepumpen kräver normalt cirka en tredjedel el för att fungera. När temperaturen ligger runt 0°C krävs ytterligare tillsatsenergi (exempelvis elpatron eller olja). Vid temperaturer under -20°C blir Luft vatten värmepumpar effekt så låg att det inte är lönsamt att utnyttja den.

Pris & kostnader för luftvärme

Luft vatten värmepumparna är billigare än exempelvis bergvärme, markvärme och sjövärme. Installationskostnader på några tusen tillkommer.

Ett tips är att ta in offert på luft vatten värmepump från flera installatörer från den beprövade tjänsten för offert värmepumpar

 • Elkostnad per år: cirka 5 000 – 8 000 kr för en normalvilla.

Vad påverkar din kostnad när du installerar en luft/vattenvärmepump?

Att installera en luft/vattenvärmepump kan innebära stora besparingar genom sänkta uppvärmningskostnaderna, men installationen i sig kan vara dyr.

Det finns ett flertal faktorer som påverkar kostnaden för att installera en luft/vattenvärmepump. Dessa beror i mångt och mycket på förutsättningarna för installationen i ditt hem, men det finns ändå vissa tips du kan använda dig av för att sänka kostnaderna.

En luft/vatten-värmepump i förhållande till andra uppvärmningssystem

Om man jämför en luft/vatten-värmepump med andra uppvärmningssystem, som till exempel en luft-luftvärmepump eller en bergvärmepump, så ligger installationskostnaderna för pumpen generellt någonstans i medelprisklassen. Det innebär självklart inte att det alltid är så, men generellt så hamnar kostnaden för att installera en luft-vatten-värmepump mycket lägre än till exempel en bergvärmepump, och aningen högre än andra värmepumpar.

Eftersom den värmekostnad du sparar på ett luft/vatten-värmesystem inte ligger så långt ifrån den du sparar på en bergvärmepump, kan det vara klokt att se över om det verkligen är nödvändigt med bergvärme för just ditt hus.

Har du ett vattenburet uppvärmningssystem?

En luft/vatten-värmepump kräver att du har ett vattenburet uppvärmningssystem. Det kan hända att detta måste anpassas inför den nya uppvärmningsmetoden, något som påverkar kostnaden för att installera en luft/vatten-värmepump. Å andra sidan kräver de flesta värmepumpar ett vattenburet system för att kunna transportera värmen, vilket gör att detta antagligen är något du måste investera i ändå, oavsett vilket värmepumpsystem du ska investera i, förutom om du ämnar installera ett luftburet system då.

Din kostnad för en luft/vatten-värmepump

När du byter till en luft/vatten-värmepump finns det flera frågor som du måste besvara innan det går att skaffa sig en uppskattning om slutpriset.

 • Installationen

Vad finns det för förutsättningar att installera pumpen? Har du en separat varmvattenberedare? Ska systemet kopplas ihop med en värmepanna som redan finns i huset?

 • Vilken typ av pump du väljer

Pumpens kostnad påverkas såklart också av ditt hus, dess storlek och dess övriga förutsättningar. Hur mycket värme behöver du?

Själva priset på pumpen kan du självklart påverka genom att välja en billigare modell, men tänk på att det kan vara klokt att installera en pump av kvalitet. Det är nämligen en husinvestering som kan höja värdet på huset och sänka dina värmekostnader. En effektiv luft/vatten-värmepump lönar sig därför antagligen i längden. Något du dock kan påverka rejält prismässigt är kostnaden för att installera din luft/vatten-värmepump, genom att använda dig av ROT-avdraget.

Med ROT-avdraget kan du få upp till 50 000 kronor av kostnaden för arbete vid renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnationer avdragen på skatten. Här finns alltså stora pengar att spara.

Begär flera offerter och sänk kostnaden för att installera luft/vatten-värmepump

Genom att begära in ett flertal offerter från olika installatörer kan du jämföra de olika alternativen. Väg kostnader och tjänster mot varandra. Vad låter mest rimligt? Du bör alltid ta kontakt med installatörerna och låta dem komma hem till dig för att göra en utvärdering. De kollar hur förutsättningarna ser ut i just ditt hus innan de skriver en offert. På så sätt kan du ta reda på exakt hur mycket kostnaden för installationen blir.

Tjänar jag på att investera i en luft/vattenvärmepump?

Att byta uppvärmningssystem är sällan billigt. Förutom att själva installationen kostar en hel del är även värmepumpar kostsamma. För att avgöra om det är en bra eller dålig affär måste du alltid kolla på dina gamla energifakturor för att få en tydlig uppfattning om vad din årsförbrukning och årskostnad för energi har legat på.

Denna summa jämför du sedan med vad installation och priset för en luft/vattenvärmepump hamnar på. Samtidigt ska du även kolla på vad din driftkostnad kommer att bli med det nya systemet. Ganska snabbt kan se hur mycket du kommer att spara i längden. Just luft/vatten är ett populärt uppvärmningssystem och alltfler har upptäckt fördelarna med att använda miljövänliga system istället för fossila bränslen.

Priset för en luft/vattenvärmepump är lågt om man jämför med andra alternativ, exempelvis bergvärmepumpar. Dessutom skiljer sig priserna rejält mellan bostad till bostad.

Allt handlar om:

 • Hur stort energibehov som finns.
 • Hur stor årsförbrukning ni har.
 • Hur många ni är i familjen.
 • Hur stor bostaden är.
 • Vart i landet ni bor.

För ett rättvist pris för värmepumpen, ta in flera offerter, kostnadsfritt från HelpHero.se här!

För dig som har en årsförbrukning som är lägre än 20 000 kWh, bor i en mindre villa och dessutom i mellersta eller södra Sverige, finns väldigt goda besparingsmöjligheter genom att byta till luft/vattenvärmepump. Med förutsättning att du har ett vattenburet system. Om du inte har det får du ta med den installationen i beräkningen, en kostnad som kan bli ganska hög.

Kostnaden för en luftvattenpump

För att kunna ta reda på om det är lönsamt med en luft/vattenvärmepump eller inte måste du som sagt kolla igenom vissa saker. Du jämför helt enkelt investeringskostnaderna med den eventuella summan du kan spara varje år i drift. Samtidigt är det bra att jämföra själva luftvattenpump pris, de olika värmepumparna kostar såklart olika beroende på hur hög kapacitet de har. Bor du i ett mindre hus kan det räcka med en mindre värmepump.

Vad kostar en värmepumpsinstallation?

Här är en sammanfattande lista för vad installationen kan kosta om du utnyttjar ROT-avdraget:

 • Luft/luft installation: 4 000 kronor
 • Luft/luftvärmepump: 10 000 – 25 000 kronor
 • Luft/vatten installation: 18 500 – 35 000 kronor
 • Luft/vattenvärmepump: 40 000 – 80 000 kronor
 • Frånlufts installation: 7 000 – 12 000 kronor
 • Frånluftsvärmepump: 40 – 85 000 kronor
 • Bergvärme installation: 50 000 – 80 000 kronor
 • Bergvärmepump: 60 000 – 100 000 kronor

Här kanske det verkar som att luft luft är det bästa valet eftersom det är billigast. Men det gäller alltid att kolla på vilka besparingsmöjligheter du kan göra, det är ju ändå den främsta anledningen till varför man byter system. Även om bergvärme är det dyraste alternativen när man ser till investeringskostnader är det också med bergvärme du kan göra störst besparingar.

Hur väljer jag rätt luft/vattenvärmepump?

Att välja ut rätt luft/vattenvärmepump kan vara en riktigt svår utmaning. Dels finns det otroligt många varianter att välja bland och det är svårt att känna till exakt vilken som passar din bostad bäst. När du kollar på offerter och vänder dig till en firma för installation kan du ofta få bra tips. Att satsa på en helhetslösning med allt från installation och material till montering brukar vara bekvämt.