Slangar nergrävda under jordytan.
Fördelar och nackdelar med markvärme
- Billigare installation än bergvärme
- Kräver stor tomt
- Tomten måste grävas upp och återställas
Markvärme, ytjordvärme eller jordvärme tar tillvara på den solvärme som finns lagrad en liten bit under marken.
En flera hundra meter lång slang läggs i slingor cirka 1 meter under marken. Slangen går till en värmepump i huset.
Hur mark-/ytjordvärme fungerar
Ytjordvärme fungerar enligt samma princip som bergvärme, sjövärme och frånluftsvärme – det vill säga med en värmepump. Skillnaden är att slangarna grävs ner horisontellt (vågrätt) under marken. Källan till värmen är solen.
Några hundra meter slang grävs ner cirka 1 meter under jordytan. Slangarna läggs med cirka 1 meters avstånd bredvid varandra.
I slangarna flyter en frostskyddad vätska. Denna vätska värms upp av den solenergin som finns i marken och transporteras in till värmepumpen. I värmepumpen finns ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Ångan samlas upp i en kompressor, vilket gör att temperaturen höjs kraftigt. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via elementen.
Krav och förutsättningar för markvärme
Markvärmepumpen behöver el för att fungera. Varje kWh el som krävs ger cirka 3 kWh värme.
En normalstor villa måste ha 150–500 meter slang med 40 millimeter i diameter. Längden och djupet beror på var i landet huset finns och hur stort energibehovet är. En yta på upp till 600 kvadratmeter måste grävas upp. Finns inte så stor tomt att tillgå kan bergvärme vara ett bra alternativ.
Eftersom markvärmepumpen värmer upp vatten för att skapa värme krävs det att huset har vattenburna element (radiatorer). Att installera ett vattenburet elementsystem kan kosta väldigt mycket. Uppvärmningsalternativ som inte kräver ett vattenburet rörsystem är direktverkande elvärmeoch vissa former av vedeldning.
Pris & kostnader för markvärme
Priset för markvärmepumpen ligger i nivå med andra värmepumpsbaserade uppvärmingsformer. Markvärmeslingorna är dock betydlit billigare att installera än att borra för bergvärme.
- Grävning och nedläggning av slangar: 20 000–35 000 kr.
- Värmepump: cirka 100 000 kr.
- El: cirka 10 000 kr om året för en normalstor villa.