7 saker att tänka på innan du installerar sjövärme

Sjövärme påminner om bergvärme i det hänseendet att du drar nytta av solenergin som har lagrats i marken eller i detta fall: sjöbotten. Istället för att borra hål i marken gräver du ner en kollektorslang i sjön som leder värmen till huset.

Det är en ganska omfattande installation och det är viktigt att du har tänkt igenom alla olika moment noga innan du drar igång med projektet.

badanka

En kort checklista

1. Först och främst: sjövärme kräver ett vattenburet distributionssystem. Se till att du har det hemma.

2. Undersök sjöbotten och vatten. Det är viktigt att sjön har tillräcklig energikapacitet. Du får inte utvinna mer energi än vad som sedan tillförs till sjön. Då kommer vattentemperaturen sjunka vilket påverkar sjöns ekosystem.

3. Sjön får inte frysa under vintern! Kolla om det finns risk för detta innan du investerar i din nya värmepump.

4. Du måste ha tillstånd från din kommun innan du installerar sjövärme. Enligt miljöbalken är det en anmälningspliktig åtgärd. Kika in på din kommuns hemsida och sök på sjövärme alternativ värmepump så hittar du sannolikt fram till ansökningssidan.

5. Installationen måste också godkännas av ägaren till sjön samt de som har fisketillstånd där.

6. Äger du inte sjön? Skaffa ett servitut. Det ger dig som husägare rätt att nyttja ett område som tillhör en annan bostad. Du kan upprätta detta genom avtalsservitut och officialservitut. Nyttjanderätten är knutet till din bostad, inte person, och kommer därför gälla även om du flyttar därifrån och huset får nya ägare.
Läs mer om detta på lantmateriet.se

7. Märk ut slangen tydligt för dig själv och andra i området. Det är viktigt att du vet var slangen ligger om den behöver repareras eller bytas helt. Andra som bor i området eller använder sjön behöver också informeras om att det finns en kollektorslang på botten. Annars kan den råka ut för skador från ankare, fiskelinor eller dylikt.

Läs mer: Så fungerar sjövärme

Lämna en kommentar