
Att byta till en värmepumpsanläggning är naturligtvis inte gratis. Det finns många kostnader som du måste ta hänsyn till inför bytet. Dessa kostnader kan dessutom skilja sig en hel del åt beroende på olika variabler. Vi går igenom de olika kostnaderna, variablerna och lite tips som du kan tänka på när du ska byta till en värmepumpsanläggning.
Det är många saker som kostar
Du har själva kostnaden för värmepumpen (den kan se väldigt olika ut för olika värmepumpar) och sedan har du installeringen.
Arbetskostnaden kan du få rabatt på tack vare ROT-avdraget.
Installationen ser lite olika ut beroende på vilken typ av värmepump du väljer
- Med bergvärme måste du borra. Det är en förutsättning för att du ska kunna lägga en lång kollektorslang hela vägen ned till berggrunden.
- Med markvärme måste du gräva upp din tomt för att kunna lägga ut en kollektorslang i en lång slinga.
- Med sjövärme måste du lägga kollektorslangen på havsbotten.
- Grundvattenvärme fungerar i princip exakt likadant som bergvärme.
- Det är bara luftvärme som inte har den där extra kostnaden. Det är en av de största fördelarna med just luftvärme.
Vilken värmepump ska jag välja?
Detta är en av de vanligaste frågorna som ställs och vårt ständiga svar är alltid likadant. Det beror på. När du ska välja värmepump måste du ta hänsyn till flera olika aspekter men det finns två aspekter som är lite viktigare än alla andra.
Dessa är:
- husets läge
- hushållets energibehov
Läget är den mest avgörande faktorn när det kommer till vilken energikälla du ska välja. Bor du i norra Sverige kan det vara bäst att satsa på bergvärme på grund av driftsäkerheten vid väldigt låga temperaturer. Bor du i mellersta eller södra Sverige har du fler alternativ att välja mellan, bland annat luftvärme. Om du inte har bra förutsättningar för någon energikälla så har du alltid möjlighet att använda dig av just luftvärme. Tursamt nog är priset för en luft/vattenvärmepump inte alltför högt så det blir en prisvärd investering.
Vad menas med energibehov?
Energibehovet kan du räkna ut genom att titta på husets elförbrukning under ett år. Du kan antingen hitta detta på din elräkning eller ringa din elleverantör för att ta reda på hur det ser ut.
Uppvärmning av hus och varmvatten ligger på runt 70 procent av energibehovet, åtminstone om du har direktverkande el. Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket du behöver värma upp ditt hem. Vårt tips är att du tar kontakt med ett par företag som erbjuder värmepumpar för att konsultera med dem. Be dem gärna skicka in offerter som innehåller installationskostnad och priset för värmepumpen du har valt samt vad de skulle kosta att använda någon annan energikälla.
Räcker det med luftvärme?
Om du bor i mellersta eller södra Sverige så kan det räcka gott och väl. Det beror på hur stort värmebehov du har. Priset för en luft/vattenvärmepump är lägre jämfört med bergvärmepump och andra värmepumpar. Dessutom har luftvärmepumparna blivit mycket mer effektiva, vilket innebär att de även fungerar bra när det är riktigt kallt ute.