Vad påverkar din kostnad när du installerar en luft/vattenvärmepump?

Att installera en luft/vattenvärmepump kan innebära stora besparingar genom sänkta uppvärmningskostnaderna, men installationen i sig kan vara dyr.

Det finns ett flertal faktorer som påverkar kostnaden för att installera en luft/vattenvärmepump. Dessa beror i mångt och mycket på förutsättningarna för installationen i ditt hem, men det finns ändå vissa tips du kan använda dig av för att sänka kostnaderna.

 

En luft/vatten-värmepump i förhållande till andra uppvärmningssystem

 

Om man jämför en luft/vatten-värmepump med andra uppvärmningssystem, som till exempel en luft-luftvärmepump eller en bergvärmepump, så ligger installationskostnaderna för pumpen generellt någonstans i medelprisklassen. Det innebär självklart inte att det alltid är så, men generellt så hamnar kostnaden för att installera en luft-vatten-värmepump mycket lägre än till exempel en bergvärmepump, och aningen högre än andra värmepumpar.

Eftersom den värmekostnad du sparar på ett luft/vatten-värmesystem inte ligger så långt ifrån den du sparar på en bergvärmepump, kan det vara klokt att se över om det verkligen är nödvändigt med bergvärme för just ditt hus.

 

Har du ett vattenburet uppvärmningssystem?

 

En luft/vatten-värmepump kräver att du har ett vattenburet uppvärmningssystem. Det kan hända att detta måste anpassas inför den nya uppvärmningsmetoden, något som påverkar kostnaden för att installera en luft/vatten-värmepump. Å andra sidan kräver de flesta värmepumpar ett vattenburet system för att kunna transportera värmen, vilket gör att detta antagligen är något du måste investera i ändå, oavsett vilket värmepumpsystem du ska investera i, förutom om du ämnar installera ett luftburet system då.

 

Din kostnad för en luft/vatten-värmepump

 

När du byter till en luft/vatten-värmepump finns det flera frågor som du måste besvara innan det går att skaffa sig en uppskattning om slutpriset.

  • Installationen

Vad finns det för förutsättningar att installera pumpen? Har du en separat varmvattenberedare? Ska systemet kopplas ihop med en värmepanna som redan finns i huset?

  • Vilken typ av pump du väljer

Pumpens kostnad påverkas såklart också av ditt hus, dess storlek och dess övriga förutsättningar. Hur mycket värme behöver du?

Själva priset på pumpen kan du självklart påverka genom att välja en billigare modell, men tänk på att det kan vara klokt att installera en pump av kvalitet. Det är nämligen en husinvestering som kan höja värdet på huset och sänka dina värmekostnader. En effektiv luft/vatten-värmepump lönar sig därför antagligen i längden. Något du dock kan påverka rejält prismässigt är kostnaden för att installera din luft/vatten-värmepump, genom att använda dig av ROT-avdraget.

Med ROT-avdraget kan du få upp till 50 000 kronor av kostnaden för arbete vid renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnationer avdragen på skatten. Här finns alltså stora pengar att spara.

 

Begär flera offerter och sänk kostnaden för att installera luft/vatten-värmepump

 

Genom att begära in ett flertal offerter från olika installatörer kan du jämföra de olika alternativen. Väg kostnader och tjänster mot varandra. Vad låter mest rimligt? Du bör alltid ta kontakt med installatörerna och låta dem komma hem till dig för att göra en utvärdering. De kollar hur förutsättningarna ser ut i just ditt hus innan de skriver en offert. På så sätt kan du ta reda på exakt hur mycket kostnaden för installationen blir.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *