5 tips: så får du den bästa offerten på markvärme

Du har bestämt dig – det är markvärme du vill ha. Det sparar dig pengar, passar ditt hushåll och är dessutom miljövänligt. Nu är det dags för nästa steg: att skicka ut offertförfrågan.

Markvärme, ytjordvärme eller jordvärme tar tillvara på den solvärme som finns lagrad under marken.
Markvärme, ytjordvärme eller jordvärme tar tillvara på den solvärme som finns lagrad under marken.

Innan du kontaktar leverantörer och installatörer för att installera jordvärme, läs igenom våra tips. Det kan spara dig både tid och pengar!

 

Ta in flera offerter

 

Markvärme/jordvärmepumpar är populära i Sverige, därför har du som kund många leverantörer och installatörer att välja bland. Priset för en installation kan variera och därför ska du inte nöja dig med första bästa bolag, utan istället ta in offert från flera olika. Då kan du lättare förhandla om vad som ingår i installationen och samtidigt sänka priset.

Det finns enkla och kostnadsfria offerttjänster du kan ta hjälp av. VI rekommenderar Markproffs.se, men kolla runt på nätet om du hellre vill använda dig av något annat företag.

 

Begär hembesök

 

Oseriösa firmor kan erbjuda offerter med standardförslag. Det duger inte. Se till att installatören kommer hem till dig, så ni tillsammans kan gå igenom just ditt hushålls förutsättningar och behov för en optimal installation av jordvärme.

 

Ställ krav på offerten

 

Att få en offert är inte en envägskommunikation där installatören håller i alla trådarna. Var med och ställ krav på både installatören och på innehållet i offerten.

En offert ska specificera priset, vad som ingår och vad som eventuellt kan tillkomma för att du ska få en funktionsklar markvärmeanläggning. Eftersom markvärme sänker dina driftskostnader är det också viktigt att installatören bifogar en kalkyl där det står hur mycket de beräknar att du ska få för årlig besparing med deras tänkta lösning. Vidare ska offerten innehålla villkor för leverans, drift, service och betalning samt garantivillkor. I offerten ska det även stå med hur installatören räknar ut sin arbetskostnad, per timme eller totalpris. Se till att ha både pris och uppskattad tid för arbetet avtalat på förhand. Igångkörning och injustering av hela värmeanläggningen ska ingå i priset.

Om du får en offert som du inte tycker är fullständig, hör av dig till leverantörer och be dem specificera den ytterligare.

 

Nyttja ROT-avdraget

 

Vid installationen av markvärme kan du använda ROT-avdraget, vilket ger dig 30 procent ”rabatt” på all arbetskostnad. Informera installatören om du vill nyttja ROT-avdraget. Då får du direkt en offert med ett betydligt lägre totalpris.

 

Förhandla

 

Eftersom du kontaktat flera installatörer är du i en bra sits när det kommer till förhandling. Var lite slipad och hinta om att du varit i kontakt med flera firmor, så känner de sig lite extra pressade att erbjuda en bra lösning till ett bra pris. Dessutom, utöver att bara pressa priset kan man också förhandla med installatörerna om vad som ingår. Se med andra ord till att baka in mer i det föreslagna priset som exempelvis en nyare värmepump eller ett förmånligare serviceavtal. Allt för att få bästa möjliga valuta för pengarna.

Det finns med andra ord mycket du kan göra för att få så bra offerter som möjligt. Kontakta den första installatören redan idag, inom kort har du en bunt offerter i handen och kan börja förhandla dig till det mest fördelaktiga avtalet och bästa markvärmeinstallationen!

 

Läs mer om hur det fungerar med markvärme

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *