Välj rätt värmesystem när du bygger nytt

Att bygga ett helt nytt hus är spännande. Du har inte bara chansen att skapa dina drömmars hem, om du väljer ett effektivt värmesystem kan du även se till att huset har låga driftkostnader.

Här går vi går igenom ett par saker som du kan ha i åtanke under planeringen och byggandet.

 

Vad påverkar driftkostnaden?

 

Driftkostnad är den kostnad du, husägaren, måste betala för huset. Det är kostnader som finns oavsett om du har ett bostadslån eller inte.

Här ingår bland annat:

  • sophämtning
  • vatten
  • samfällighetsavgifter
  • försäkring
  • snöröjning
  • energiförbrukning
  • uppvärmning

De sista två delarna, energiförbrukning och uppvärmning, är faktorer som du kan påverka med hjälp av ett effektivt värmesystem. Dessa två står för en stor del av din kostnad och de hör tätt ihop.

 

Energiförbrukning 

 

Alla hus förbrukar en viss mängd energi varje år. Om vi tittar på siffror från energimyndigheten så går ungefär hälften av din energiförbrukning till uppvärmningen av huset. Ytterligare 20 procent går till uppvärmningen av varmvattnet. Resterande 30 procent går till hushållselen. Om vi tittar på den generella uppvärmningen går 70 procent av husets energiförbrukning dit. Större delen av denna förbrukning kommer under vintern. Det är även då som elen är som allra dyrast.

 

Hantera dina höga driftkostnader direkt

 

Att byta till en värmepump är ett enkelt sätt att dra ned på sina driftkostnader direkt. Många äldre villor som värmer upp bostaden med hjälp av direktverkande el har tusentals kronor att vinna på att byta. En stor fördel med att byta till en värmepump är nämligen att du inte blir lika påverkad av höjda elpriser, något du oftast ser under vintern då elförbrukningen är som högst. Du slipper med andra ord otrevliga överraskningar. Om du bygger hus kan du med fördel ta kontakt med ett eller flera företag som erbjuder värmepumpar och installation.

 

Vill du ha en bergvärmepump?

 

För att kunna använda dig av en bergvärmepump måste huset uppfylla vissa krav. Först och främst måste det ha ett vattenburet värmedistributionssystem. Det innebär att ditt nya hus måste ha golvvärme eller vattenburna element. Det är också nödvändigt att ha berggrund relativt nära ditt hus och slutligen måste du ha en tomt där du kan borra ned till berggrunden.

Det går med andra ord inte bara att hämta in en offert och be företaget installera allt på en gång. Oftast skickar företaget först iväg en säljare/besiktningsman som går igenom husets läge och planeringen för att kunna ta fram en bra offert. Denna offert för bergvärmepumpen är baserad på energibehovet, förutsättningarna och andra relevanta faktorer.

 

Andra alternativ utöver bergvärme

 

Bergvärme är inte den enda energikällan du kan använda dig av för att dra ned på dina driftkostnader. Du kan även använda markvärme, grundvattenvärme, sjövärme eller i vissa fall luftvärme och solenergi. De två sistnämnda alternativen brukar oftast användas som ett komplement då de sällan är tillräckligt effektiva för att värma upp hela huset under vintern.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *