Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Priset för markvärme från installation till drift » ENERGIFAKTA

Priset för markvärme från installation till drift

Oftast, inte minst när det gäller betydande investeringar, är priset en av de avgörande faktorerna i beslutet om man ska köpa eller inte.

Ett exakt prisförslag för markvärme kan bara en installatör som varit på plats i ditt hushåll och gått igenom rådande förutsättningar ge dig. Dessförinnan kan det vara intressant med ungefärliga siffror för att få en fingervisning om priset.

För att få en helhetsbild av kostnaden är det inte bara priset för installationen som är viktigt, utan även driften. Markvärme kan sänka dina månatliga utgifter för värme och varmvatten med upp till 80 procent – och på så sätt återbetala kostnaden för installationen inom bara några år.

 

Priset för installationen av markvärme

 

Priset för markvärme kan variera utifrån många olika omständigheter, men generellt sett brukar grundpriset för installationen vara cirka 100 000 – 120 000 kronor.
Priset på en ny markvärmepump ligger på 45 000 – 85 000 kronor.
Kollektorslang och övrigt material såsom den hårdvara som krävs för att koppla in din värmepump till husets distributionssystem, kostar runt 10 000 – 20 000 kronor.
Arbetskostnaden för att installera pumpen och gräva ned slangen utgör ungefär 30 till 35 procent av den totala kostnaden och priset brukar vara cirka 10 000 – 40 000 kronor.

 

Om du vill ha koll på totalpriset bör du även tänka på följande:

 

Generellt brukar markvärme kunna sänka dina utgifter för värme och varmvatten med upp till 80 procent varje månad.
Generellt brukar markvärme kunna sänka dina utgifter för värme och varmvatten med 80 procent varje månad.

Det kan kosta några tusenlappar att söka tillstånd för markvärme hos miljökontoret i din kommun. Om du inte redan har golvvärme eller radiatorer i huset behöver detta installeras. Det kan även tillkomma en till två dagars arbetskostnad för att återställa tomten efter grävningen.

Det är också viktigt att tänkta på att det är möjligt att göra ROT-avdrag för markvärmen. På så sätt kan du få 30 procent ”rabatt” på arbetskostnaden för installation och grävning. Det gör stor skillnad på totalpriset!

 

Räkna ut driftkostnaden för markvärme

 

Inte heller driften av markvärmen har ett givet pris. En omständighet som påverkar är markvärmepumpens årsvärmefaktor – ett teoretiskt beräknat värde som beskriver hur mycket värmeenergi som pumpen avger i förhållande till tillförd elenergi.

En årsvärmefaktor på 3 innebär att pumpen avger tre gånger så mycket värmeenergi än den drar i elenergi. Det är det som ger besparingen jämfört med direktverkande el.

En annan påverkande faktor är mängden värme och varmvatten ditt hushåll förbrukar.

En tredje är ditt elpris.

Du kan använda de tre faktorerna för att beräkna priset på driften.

Här är ett prisexempel

Säg att du köper en värmepump med årsvärmefaktor 3 och att ditt hushåll har en energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten på 22 000 kWh per år. Med ett elpris på 100 öre per kWh ger det en årskostnad på drygt 7 300 kronor. Varje månad betalar du då cirka 600 kronor för driften av jordvärmepumpen. Om installationspriset inklusive ROT är 100 000 kronor och driftskostnaden 7 300 kronor motsvarar en årlig besparing på 70%, skulle installationen återbetala sig på mindre än 6 år.

Med markvärme har du med andra ord goda möjligheter till stora besparingar. Vill du säkerställa att markvärme är något för dig och få ett exakt prisförslag – kontakta en installatör redan idag.

 

5 tips: så får du den bästa offerten på markvärme

Lämna en kommentar