Luft-vattenvärmepumpar: pris, tips och garantier

Värmepumpar av formen luft-vattenvärmepumpar värmer både inomhusluften och ger varmvatten. De hämtar hämtar energi ur uteluften och överför den energin till ett vattenburet värmesystem. Den totala kostnaden för en luft-luftvärmepump brukar ligga på mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor. Detta pris inkluderar även installationskostnaden.

Så här fungerar en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump fungerar genom att en kompressor överför energi (värme) från utomhusluften till inomhusluften. I korta drag går det till så att luft-vattenvärmepumpen värmer upp huset med hjälp av inströmmande varmluft som den sedan leder vidare in i huset via ett vattenburet systemet. För att en luft-vattenvärmepump ska fungera måste din bostad alltså ha ett värmesystem som byggt på vatten.

Vad kostar en luft-vattenvärmepump? 

två luftvärmepumpar

En nyckelfärdig anläggning med luft/vatten kostar någonstans mellan 90 000 – 130 000 kronor, men det finns företag som erbjuder både billigare och dyrare priser. 

En installation av luft-vattenvärmepump lönar sig oftast från dag ett i ditt hushåll tack vare att energiåtgången minskar. En luft-vattenvärmepump brukar dessutom öka värdet på en fastighet. Det är inte så konstigt: bostadsspekulanter investerar givetvis hellre i en bostad med låga energikostnader än höga.

Fördelar med luft-vattenvärmepumpar

Den största fördelen med luft-vattenvärmepumpar är att det är en kostnadseffektiv investering som betalar tillbaka sig genom minskade elkostnader. Du kan räkna med att priset för uppvärmning i huset halveras om du i dagsläget har ett eldrivet system eller en ineffektiv värmepump. Till skillnad från exempelvis bergvärme som också är väldigt effektivt, är en luft-vattenvärmepump betydligt enklare att installera och den kräver inget förarbete i form av borrning eller liknande.

En annan fördel är att en luft-vattenvärmepump, till skillnad från luft-luftvärmepumpar, kan värma upp hela huset, oavsett vilken planlösning du har.

Något som många också tycker är en klar fördel är att luft-vattenvärmepumpar fungerar utmärkt för att värma upp poolen. Det är en energieffektiv lösning som fungerar väldigt bra under sommaren. 

Nackdelar med luft-vattenvärmepumpar

En relativt stor nackdel med luft-vattenvärmepumpar är att de är mindre effektiva när det är kallt ute. I norra delar av landet där temperaturen ofta ligger under nollan kan det därför vara mindre lämpligt med en luft-vattenvärmepump.

Kompressorer låter väldigt mycket när de arbetar, vilket är en annan nackdel. Många kan uppleva värmepumpen som störande på grund av det höga bullret. 

Vanliga frågor och svar om luft-vattenvärmepumpar

När du funderar på att köpa en luft-vattenvärmepump finns det flera saker som det är bra om du har i åtanke. Här nedan följer några vanliga frågor och svar som brukar dyka upp. 

Är en luft-vattenvärmepump lika effektiv som en bergvärmepump

För ett primärt värmesystem i hemmet behöver du ha ett bra och stadigt system som kommer att hålla i många år. För villaägare brukar en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump vara de bästa alternativen. Vilket av dessa två alternativ som är mest effektivt för din bostad beror primärt på hur tomten ser ut. Bergvärme kräver nämligen att det borras en energibrunn. Den brukar vara mellan 100-200 meter djup. Innan du kan installera bergvärme behöver du ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Krav och förutsättningar för bergvärme

Hur påverkas värmesystemet i huset av en luft-vattenvärmepump? 

Luft-vattenvärmepumpen arbetar tillsammans med husets vattenburna uppvärmningssystem, alltså radiatorsystem och golvvärme. Jämfört med luftburen uppvärmning har vattenburna värmesystem flera fördelar. Vattenburen håller värmen bra och hindras inte heller av stängda dörrar. 

Hur stor är besparingen vid installation av luft-vattenvärmepump? 

Om du förbrukar mycket värme och el i dag blir din besparing stor. En luft-vattenvärmepump skapar nämligen mer energi än vad den gör av med. Detta är möjligt tack vare att dagens moderna pumpar kräver väldigt lite el för att producera desto mer värme.

Hur beräknas värmepumpens prestanda i värmedrift? 

Måtten på värmepumpens prestanda i värmedrift är COP-värdet och SCOP-värdet. Vid kyldrift är motsvarigheter EER-värde och SEER-värde. 

5 tips när du ska köpa luft-vattenvärmepumpar

Kvinna räknar på kostnaden för en luft-vattenvärmepump

Inför ett köp av luft-vattenvärmepump är det mycket att tänka på. Här följer 5 tips du kan tänka en extra gång på inför ditt köp: 

  1. Väljer du rätt värmepump, betalar den sig själv långsiktigt. 

Luft-vattenvärmepumpar använder solenergi från luften för att producera värme och varmvatten till ditt hem. Installatörer behöver inte utföra några ingrepp på din tomt, vilket gör att investeringskostnaden är relativt låg. Det som är viktigt att tänka på är att värmepumpen ska klara det kalla nordiska klimatet. Väder som regn, is och snö gör att slitaget ökar, därför bör du investera i en luft-vattenvärmepump med hög kvalitet. 

  1. Var noggrann när du väljer installatör av värmepumpen. 

En luft-vattenvärmepump har flera olika effektstorlekar som ska anpassas efter ditt hem. Här är det därför viktigt att du anlitar en specialist som kan dimensionera ditt värmesystem. Både utifrån förutsättningarna som finns i ditt hus, men också för de behov du har. Specialisten som du väljer, bör vara certifierad av din värmepumpstillverkare och medlem i SKVP (Svenska kyl- och värmepumpföreningen). 

  1. Placering av utedelen av värmepumpen.

Din nya luft-vattenvärmepump kommer att ha en utedel som har en fläkt, och en innedel. Utedelens placering är viktig på flera sätt. För att få maximal effekt bör den stå på en plats som har en bra driftsäkerhet och passa bra i din utemiljö. Här bör du tänka på att desto närmare utedelen och innedelen är varandra, desto bättre effekt. Dessutom behöver utedelen ha en fri yta runt om sig, för att inte få rundgång i luftintaget. 

  1. Byta ut en gammal luft-vattenvärmepump till en ny.

 Att byta ut din gamla luft-vattenvärmepump kostar nästan lika mycket som att installera en ny. Rördragning och andra delar kan återanvändas, däremot tillkommer kostnader för arbetet med demontering och bortforsling av din gamla värmepump. 

  1. Garanti och försäkringar

Garantier och försäkringar kan se olika ut beroende på vilken fabrikant du väljer. Det är så klart fördelaktigt att välja en luft-vattenvärmepump med en bra garanti. Om du har garanti slipper du kontakta försäkringsbolaget om det händer något, istället kommer du ha direktkontakt med din återförsäljare som kan åtgärda problemet utan självrisk och andra kostnader.

Olika luft-vattenvärmepumpar

Det finns flera olika luft-vattenvärmepumpar som både har bra och dåliga sidor, beroende på förutsättningarna i ditt hem och dina behov. Nedan listar vi ett urval av populära luft-vattenvärmepumpar som finns på marknaden. 

iTec Eco

Luft-vattenvärmepumpen iTec Eco är byggd med en inverterteknik som är lämplig för nordiskt klimat, den är därför extra stark vid låga temperaturer. Den ger en effektiv energibesparing ända ner till -25 grader. iTec Eco har också köldmedium R32, vilket är ett mer miljövänligt alternativ än de traditionella köldmedierna för luft-vattenvärmepumpar. 

Den här luft-vattenvärmepumpen har också hög varmvattenkomfort, vilket innebär att den ger upp till 23 % mer varmvatten än den tidigare modellen. iTec Eco har också smarta funktioner som till exempel kalender. Med den kan du programmera och styra luft-vattenvärmepumpen efter dina behov. Via en app på din telefon kan du också övervaka din värmepump när du inte är hemma. 

Atec

Luft-vattenvärmepumpen Atec är en annan värmepump som är byggd för kallare nordiskt klimat. Den här värmepumpen har en inbyggd kylfunktion och är väldigt flexibel. Kylfunktionen innebär att du kan använda värmepumpen för att svalka ner huset under de varma sommarmånaderna. 

Atec är en flexibel luft-vattenvärmepump som har fyra varianter av inomhuspaket. Den finns i flera effektstorlekar som gör att den kan anpassas vid dina behov och både användas för större byggnader och mindre fritidshus. 

Daikin Altherma monoblock 7 kw

Den här luft-vattenvärmepumpen är ett perfekt komplement till ditt värmesystem, men kan också användas som huvudsaklig värmekälla i attefallshus eller andra mindre byggnader. Daikin Altherma monoblock är liten, effektiv och lättinstallerad. Den är också utvecklad för att kunna vara en del i ett system som har olika moduler. Detta innebär att du kan ge extra mycket värme till ett system om inte riktigt räcker till eller kombinera med en oljepanna eller en vedpanna. Med Daikin Altherma monoblock kan du välja en av tre olika styrningar som passar ditt värmesystem – väderberoende, rumsgivarstyrning eller fast framledning. 

Betydelsen av märke på din luft-vattenvärmepump

Eftersom en ny luft-vattenvärmepump är en relativt stor investering går det inte att bortse från märkets betydelse. Ännu viktigare är dessutom vad varumärket och installatören av värmepumpen erbjuder i form av support, service och garantier. Det här kan ha en stor betydelse för din trygghet, både under själva installationen och en lång tid efter ditt köp. 

På marknaden är det relativt stor skillnad på hur tillverkare ser på kvalitet, service, livslängd och reservdelsförsörjning. Därför kan det vara en god idé att välja ett välkänt och etablerat varumärke som ger god service vid köpet, men också en lång tid framöver. Ett tips är att ta in offerter från flera tillverkare, på så vis kan du jämföra priser, service och garantier för att hitta den återförsäljare som passar dig och dina behov på bäst!