Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
ROT-avdrag för din värmepump » | Gratis offerter ✔️ |

ROT-avdrag för din värmepump

Att byta till en värmepump är ett snabbt och lätt sätt att sänka sina driftkostnader. Det gäller speciellt för de hus som fortfarande värmer sina hem med direktverkande el. Även om det är ett bra sätt att få ned sina driftkostnader så är det fortfarande en stor initial kostnad.

Du får dock igen pengarna genom att du slipper betala lika mycket till uppvärmningen av huset varje år. Du kan dock få en liten rabatt direkt tack vare ROT-avdraget. När du kollar på din offert för värmepumpen bör det stå vad kostnaden blir efter ROT-avdraget, annars kanske du bör kontakta företaget och fråga.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdraget är ett avdrag som du kan göra för arbetskostnaden. Den gäller för flera olika typer av tjänster och installationer där du renoverar eller bygger om i hemmet. Värmepumpinstallationer är inkluderade här. Du kan få 30 % rabatt på den kostnad som tillkommer för själva arbetet. Tänk på att du bara har ett visst belopp som du får utnyttja till just ROT-avdraget. Denna gräns ligger vid 50 000 kronor. Om det är fler än en person som äger huset så kan bägge utnyttja avdraget separat. Det vill säga att ni kan dra av 50 000 kronor var.

Förutsättningar för att kunna använda ROT-avdraget

Först och främst måste du ha betalat in skatt under året, annars kan du inte göra några avdrag alls. Du måste även äga själva fastigheten. Huset ifråga måste vara minst 5 år gammalt och du måste betala för tjänsten själv. Läs gärna mer om vad det är som gäller för just ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida. Det är inte bara du som har krav på dig när det kommer till ROT-avdraget, även företaget som utför tjänster har det. Detta företag får exempelvis inte ägas av en släkting. Även dessa krav kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Hur mycket mindre blir kostnaden?

Låt oss säga att du har fått en offert på en luft-vatten värmepump som ligger på 40 000 kronor. Här ingår bara pumpen och all den utrustning som behövs för att anläggningen ska fungera. Utöver detta så står det att du ska betala 25 000 kronor i installationskostnader. Denna kostnad kan vara baserad på hur lång tid de tror att det tar för två personer att installera och kalibrera hela anläggningen. Av dessa 25 000 kronor behöver du bara betala 17 500 kronor genom ROT-avdraget. Denna rabatt kan du få redan vid offerten om du har kvar ROT-avdrag att använda. Det skulle innebära att du bara betalar 57 500 kronor istället för 65 000 kronor.

Du kan alltid få hjälp med avdraget

Det ligger naturligtvis i säljarens intresse att du kan använda dig av ditt ROT-avdrag. Det innebär att alla företag som kan använda avdraget mer än gärna hjälper dig med detta. Du kan alltid be företaget om hjälp, både med att se till att du får avdraget och med att få avdraget förklarat. Värt att nämna att ROT-avdraget inte alltid kommer att vara 30 %. För inte alltför lång tid sedan låg avdraget på 50 % av arbetskostnaden. I framtiden kan det politiska läget förändras och regeringen kanske höjer, sänker eller tar bort ROT-avdraget helt. Se till att utnyttja avdraget under tiden du kan.