Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Solenergi » | Gratis offerter ✔️ |

Solenergi

Gratis energi från solen.

Fördelar och nackdelar med solenergi

  • Miljövänlig
  • Solstrålarna är gratis
  • Inget underhåll
  • Klarar inte hela energibehovet

Solen är en naturlig, miljövänlig och kostnadsfri energikälla. Varje timme tar jorden emot lika mycket energi från solen som vi människor gör av med på ett helt år!

Solenergin går att ta till vara på genom solfångare och solceller. Solfångare genererar värme och solceller elektricitet.

Hur solenergi fungerar

I en solfångare finns det små rör fyllda med en värmebärande vätska (oftast vatten och glykol). På utsidan sitter ett skyddande glas som håller den fångade värmen kvar i rören.

När solstrålarna träffar solfångaren värms vätskan i rören upp. Den varma vätskan leds till en stor ackumulatortank. Ackumulatortanken fungerar som ett värmelager som kan kopplas samman med husets värmesystem. Därifrån skickas vattnet ut till husets element eller används till att värma tappvattnet.

En solcell är uppbyggd så att solens strålar skapar en spänning. Strömmen kan lagras i ett batteri eller användas direkt, exempelvis till belysning.

För maximal effekt bör solfångarna och solcellerna vara vända åt söder och luta cirka 40° i förhållande till marken. Taket är därför en mycket lämplig plats att montera solfångarna och solcellerna på.

Ständig förbättring av tekniken

Förbättringar av tekniken sker ständigt. Solcellerna och solfångarna är betydligt billigare och effektivare i dag än för bara några år sedan. Trots detta går det sällan att förlita sig enbart på solen för att få el och varmvatten till huset. Solenergin måste därför kompletteras med någon annan energikälla.

Krav och förutsättningar för solenergi

För att få värme via solen krävs det att huset är utrustat med ett vattenburet elementsystem.

Pris & kostnader för solenergi

Solen är en gratis energikälla. De enda kostnaderna som kan uppstå är om något går sönder. Livslängden för ett solenergisystem är 20–30 år.

  • Solfångare (10 kvadratmeter): cirka 40 000–60 000 kr (cirka 4 000 kWh värme per år).
  • Ackumulatortank: cirka 15 000 kr.
  • Solcellsmoduler (10 kvadratmeter): cirka 40 000–60 000 kr (cirka 1 000 kWh el per år).

Läs mer: Solceller fungerar genom den fotovoltaiska effekten