Värm hus och pool med solfångare

Det blir allt vanligare att använda solenergi och solpaneler för att producera värme till sitt hus. Vätskeburna system är populärast och till dessa behöver du oftast en solfångare. Läs mer om hur det fungerar här nedan.

 

Koppla solfångare till varmvattensystemet

 

Först och främst måste solen lysa. Det är nämligen när solens strålar träffar en svart (matt) yta som värmen produceras. Den värmen transporteras via en vätska till en ackumulatortank som är fylld med vatten. Det kalla vattnet värms upp och transporteras vidare i husets vattenledningar till exempelvis köket eller badrummet. Vätskan (som nu har blivit nedkylt) vänder tillbaka till solfångaren och där börjar processen om igen.

Viktigt är att vätskan innehåller frysskydd som ser till att systemet cirkulerar oavsett utomhustemperatur.

 

Olika solfångare

 

Allt eftersom att tekniken med solfångare har utvecklats har det också producerats olika typer av solfångare. I dag används framför allt plana solfångare, koncentrerade solfångare och vakumrörsolfångare.

Absolut vanligast är plana solfångare. Då monteras en glasad låda (absorbatorn) på taket.

Koncentrerade solfångare kan vinklas för att följa solen. De kräver mindre yta än de andra solfångarna, men är också dyrare att köpa in. Värmen från solen samlas i ett absorbatorrör som sedan leder vätskan in i huset.

När det kommer till vakumrörsolfångare sitter absorbatorn (som namnet antyder) i vakuumisolerade rör.

 

Använd solfångare till poolen

 

Om du planerar att värma upp poolen med solfångare under sommarmånaderna måste du köpa solfångare som är konstruerade för just det. Dessa poolsolfångare är inte isolerade, de är oglasade och vanligen cirkuleras poolvattnet direkt till absorbatorn. Priset ligger på cirka 10 000 kronor för ett helt system.

Storlek?

Poolsolfångaren ska dimensioneras efter ytan på poolen. Du behöver se till att den motsvarar åtminstone 50 procent av poolen för att tillräckligt mycket vatten ska nås av solenergin.

 

Skillnad mellan solfångare och solceller?

 

Kortfattat kan man säga att solfångare värmer vatten (det producerar alltså värme) medan solceller istället producerar elektricitet.

Läs mer om solceller här

Litet gult hus som kan värmas upp med hjälp av solpaneler och solenergi

I skrivande stund finns det inga bidrag för solfångare, men det kan komma att ändras i framtiden. Sverige satsar nämligen allt mer på förnyelsebar energi. Däremot finns det något som kallas för solcellsstöd som du kan använda om du installera solceller.

Det kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida

 

Installera solfångare

 

För att få upp ett fungerade solvärmesystem krävs bland annat solfångare, en solfångarkrets med pump, expansionskärl, styrsystem och så vidare. Hur stor kostnaden blir beror på vilken typ av solfångare du väljer och även hur stor yta du planerar att täcka med solfångare, det vill säga, hur mycket värme du vill producera.

Solfångare kostar generellt från 2000 upp till 5000 per kvadratmeter.  Hela systemet brukar gå på 30 000 till 80 000 beroende på storlek.

 

Det kostar en hel del med solfångare, är det verkligen värt det?

 

Om vi nu bortser vi från investeringskostnaden och koncentrerar oss på det mer positiva istället så finns det två riktigt stora fördelar:

  • Det är miljövänligt.
  • Energikällan, det vill säga solen, är gratis. När du väl har betalat och installerat solfångarna kan du därför direkt börja spara in pengar.

1 reaktion på ”Värm hus och pool med solfångare”

  1. Pingback: Solceller fungerar genom den fotovoltaiska effekten - ENERGIFAKTA

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *