Använder grundvatten ur en brunn
Fördelar och nackdelar med grundvattenvärme
- Miljövänligt
- Långsiktigt
- I stort sett underhållsfritt
- Måste ha el för att fungera
Grundvattenvärme är en miljövänlig och stabil energikälla. Ur ett hål i marken kan lagrad solenergi tas upp till ytan och sedan förstärkas med hjälp av en värmepump.
För att kunna använda grundvattenvärmen till uppvärmning av huset krävs det vattenburna element (radiatorer) samt el.
Hur grundvattenvärme fungerar
Grundvattenvärme har många likheter med bergvärme, sjövärmeoch markvärme. Skillnaden är att grundvatten används som värmekälla. Grundvattnet är det som syns när du tittar ner i en brunn.
En smal brunn borras (det går att använda en befintlig brunn) ner till grundvattnet, vars temperatur konstant är cirka 4–12°C. I borrhålet förs det ner en slang som pumpar upp vattnet till grundvattenvärmepumpen.
I värmepumpen finns ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Ångan samlas ihop i en kompressor, vilket gör att temperaturen höjs kraftigt. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via elementen.
Av kostnadsskäl dimensioneras grundvattenvärmepumpen inte för att klara uppvärmningen under riktigt kalla dagar; dessa dagar är så få att det helt enkelt inte är värt det. Under de kallaste dagarna tar värmepumpen stället hjälp av en elpatron (som elvärme).
Krav och förutsättningar för grundvattenvärme
Grundvattenvärmepumpen behöver el för att fungera. Varje kWh el som krävs ger cirka 3 kWh värme. Minsta rekommenderade avståndet mellan 2 borrhål är cirka 20 m; kolla därför med grannarna om de har grundvattenvärme eller bergvärme.
Eftersom grundvattenvärmepumpen värmer upp vatten för att skapa värme krävs det att huset harvattenburna element (radiatorer). Att installera ett vattenburet elementsystem kan kosta väldigt mycket. Uppvärmningsalternativ som inte kräver ett vattenburet rörsystem är direktverkande elvärmeoch vissa former av vedeldning.
Pris & kostnader för grundvattenvärme
Kostnaden för grundvattenvärmepumpen är i princip densamma som för bergvärmepumpar, markvärmepumpar och sjövärmepumpar. Installationen av slangarna är dock betydligt billigare än bergvärmeborrningen.
- Nedläggning av slangar: 20 000–30 000 kr (över 40 000 kr om nytt hål måste borras).
- Värmepump: cirka 100 000 kr.
- El: cirka 10 000 kr om året för en normalstor villa.