Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Sjövärme » | Gratis offerter ✔️ |

Sjövärme

Slangar på sjöbotten går till värmepumpen.

Fördelar och nackdelar med sjövärme

  • Billigare installation än bergvärme
  • Sjön måste ha jämn botten
  • Större risk för skador på slangen än om den är nergrävd

Sjövärme tar tillvara på den solvärme som finns lagrad på sjöbotten.

En flera hundra meter lång slang försedd med tyngder sänks ner på botten av sjön.

I slangen flyter en vätska som som pumpas upp till en sjövärmepump.

Hur sjövärme fungerar

Sjövärme fungerar enligt samma princip som bergvärme, markvärme och frånluftsvärme – det vill säga med en värmepump. Skillnaden är att slangarna finns på havsbotten. Källan till värmen är solen.

I slangarna flyter en frostskyddad vätska. Denna vätska värms upp av den solenergin som finns på sjöbotten och transporteras in till värmepumpen.

När vätskan når värmepumpen är den inte särskilt varm. I värmepumpen finns dock ett köldmedium som har låg kokpunkt. Ångan som bildas av kokningen leds in i kompressorn där ett tryck byggs upp. När temperaturen i kompressorn nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via vattnet i elementen.

Krav och förutsättningar för sjövärme

För att sjövärme ska fungera krävs det att huset ligger nära en sjö där ni dessutom har tillstånd att lägga ner sjövärmeslangar. Huset måste vara utrustat med ett vattenburet radiatorsystem. Sjövärmepumpen kräver cirka 1/3 el för att fungera.

Läs mer: 7 saker att tänka på innan du installerar sjövärme 

Pris & kostnader för markvärme

Kostnaden för sjövärmepumpen är i princip densamma som för bergvärmepumpar, markvärmepumparoch grundvattenvärmepumpar. Installationen av slangarna är dock betydligt billigare än brunnsborrningen.

  • Nedläggning av slangar: 20 000–35 000 kr.
  • Värmepump: cirka 100 000 kr.
  • El: cirka 10 000 kr om året för en normalstor villa.