Många hävdar att pellets är gynnsamt för både plånbok och miljö, men stämmer detta verkligen? Vi går igenom för- och nackdelar här.
Geografi spelar som alltid en stor roll när du ska byta värmesystem i huset. Bor du i södra eller mellersta delen av Sverige? Då kan luft/vatten vara ett smart val. Bor du i norra delen av landet är bergvärme (som kan producera mer värme) ett bättre alternativ.
En pelletskamin är inget för dig som behöver kraftig uppvärmning året om. Kaminen värmer nämligen endast upp inomhusluften och inte vatten till element. Däremot fungerar en pelletspanna (som använder en pelletsbrännare) året om.
Priset varken ökar eller minskar
Enligt Pelletsförbundet har priset på pellets legat stabilt på kring cirka 55 till 60 öre/kWh de senaste åren.
”Historiskt kan vi se att pelletspriset varit mycket stabilt och legat på ungefär halva el- och oljepriset räknat per kWh. Detta medför också en enklare beräkning av framtida uppvärmningskostnader, du vet vad din värme kommer att kosta. Inte minst viktigt i en orolig omvärld och då våra kärnkraftverk nu passerat sitt bäst före datum.” – Pelletsförbundet
Det bästa med pelletsvärme
Pellets är ett biobränsle och tillhör kategorin förädlade trädbränslen. I och med att det är förnyelsebart är det också relativt miljövänligt.
Fördelar:
- Pellets bidrar inte till växthuseffekten. Pelletsförbränningen tillför samma mängd koldioxid som träden använt under sin tillväxt. Det är därmed skattebefriat.
- Närproducerat
- Billig energikälla (exempelvis mycket billigare än olja samt el)
- Det är bättre för miljön att elda med pellets istället för ved
- Förbränningen ger ingen synlig rök eller noterbar lukt som kan störa grannar
Det sämsta med pelletsvärme
Okej, men varför använder inte alla pellets om det nu är så fantastiskt? Jo, för att det givetvis också finns negativa aspekter.
Nackdelar:
- Pellets kräver en hel del underhåll. Kaminen/pannan sköter sig själv, men du måste fylla på den cirka en till två gånger i veckan. Du måste också aska ur systemet.
- En pelletspanna tar ganska stor plats och förvaringstanken måste vara tillräckligt stor för att ta emot en leverans på cirka 5 kubikmeter. En pelletspanna förbrukar uppemot 1,5 kg pellets per timme.
- Du måste ha en skorsten
- Pellets kan vara farligt för hälsan om det förvaras fel. Träpellets innehåller olja som kan utvecklas till gaser som exempelvis kolmonoxid. Det tränger bort syret i ett rum. Förvara därför aldrig pellets i öppna påsar i ett rum med dålig ventilation! Du kan läsa mer om förvaring på Arbetsmiljöverket.se
Vi rekommenderar att du kombinera pellets med solpaneler
Oftast dimensioneras din pelletspanna efter det energibehov som huset har under vinterhalvåret. Detta gör att verkningsgraden försämras när temperaturen stiger. I och med detta kan det vara smart att investera i solenergi vilket främst används på sommaren. På så sätt får du ett komplett värmesystem som fungerar året om – och som dessutom är relativt miljövänligt.
Läs mer om solenergi: Så fungerar Solceller
En smart investering?
Allt fler väljer pellets – och det är inte konstigt. Pelletsvärme är miljövänligt och relativt billigt. Det som avgör om det passar ditt hushåll eller inte är kort gott om du har plats för värmeanläggningen (med förvaring) och om du har tid att sköta om din pelletspanna eller kamin. Det krävs givetvis också att du har en fungerande skorsten.
Absolut mest lönsamt är det om du installerar solpaneler. Då producerar du egen el som du kan använda på sommaren medan du använder pellets under den mörka vintern.