Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Inget vattendrivet system? Satsa på en luft/luft värmepump » ENERGIFAKTA

Inget vattendrivet system? Satsa på en luft/luft värmepump

Genom att använda dig av en värmepump kan du miljösmart och kostnadseffektivt värma upp hemmet med hjälp av den lagrade solenergin. Energin finns i både grundvattnet, luften, jorden och i berggrunden.

Luft/vatten värmepumpar är otroligt populära runtom i landet. Med den typen av värmepump sugs kall utomhusluften in och omvandlas till varmt vatten som sprider sig genom ett vattenburna system.

Med en luft/luft värmepump cirkulerar värmen runt i huset via luften.
Med en luft/luft värmepump cirkulerar värmen runt i huset via luften.

För dig som inte har ett vattendrivet system hemma, exempelvis radiatorer och golvvärme, finns det andra bra alternativ.

Bland dessa finns luft/luft värmepumpar, systemet fungerar ungefär på samma sätt som för en luft/vatten värmepump, men istället för att sprida värmen genom radiatorer och golvvärme sprids den genom varmluft.

 

Fördelar

 

Den största energikällan som finns är vår egen härliga sol. Vad kan väl då vara bättre än att verkligen utnyttja den till fullo? En luft/luft värmepump tar till vara på denna gratisenergi på ett riktigt smart sätt. Förutom att du gör miljön en god gärning genom att byta system till en värmepump kan du även dra ner på dina energikostnader rejält. Kanske har du direktverkande el i nuläget? Då kan luft/luft värmepump fungera optimalt som ett komplement.

 

Priset

 

Men vad är egentligen kostnaden för en luft/luft värmepump? Precis som med allt annat finns det otroligt varierande priser på värmepumpar. Generellt är priset för just luft/luft värmepumpar lägre än exempelvis för bergvärmepumpar och luft/vatten värmepumpar. Dessutom är själva installationen ganska enkel och inte särskilt dyr.

Några av de större varumärkena för luft luft värmepump är:

  • Panasonic
  • Mitsubishi
  • Toshiba
  • Nibe

När du ska kolla om priset för luft/luft värmepumpen är högt eller inte behöver du kolla på saker som kapacitet, om värmepumpen är anpassad för Norden och om den har en multi-split lösning eller inte.

 

Innan du begär offerter

 

För att få ett så utförligt prisexempel som möjligt när du vill ta reda på slutpriset, behöver du sammanställa en del information som de olika företagen kan behöva. Dels behöver olika återförsäljare ha koll på hur stor din bostad är samt vilket ditt nuvarande system är.

Vi har sammanställt en lista som kan vara bra att se över innan du begär offert.

  • Hur stor är bostaden? (m2)
  • Hur många kWh ligger årsförbrukningen på?
  • Vilket värmesystem har ni i nuläget?
  • Finns vattenburen värme i huset?
  • Bor du i norra, mellersta eller södra Sverige?
  • Vad är din budget?

Det blir ofta billigare att köpa själva värmepumpen och installationen från samma firma. Detta kan även vara fördelaktigt om pumpen skulle krångla eller till och med gå sönder. Tänk på att stora återförsäljare ofta har mer förmånliga garantier.

 

Är det värt att köpa en luft/luft värmepump?

 

Att byta uppvärmningssystem i bostaden är en investering som ofta ger stora besparingar. Men hur mycket du kan spara beror naturligtvis på hur mycket hushållet förbrukar, vad den årliga kostnaden för energi är samt vad investeringen kostar.

Räkna på detta innan du bestämmer dig för ett visst värmesystem.

Lämna en kommentar