Miljövänlig markvärme – till vilket pris?

Det är varken en hemlighet eller en nyhet att vår jord mår dåligt av den miljöförstöring vi människor orsakar. I takt med att medvetenheten om vår egen miljöpåverkan ökar har vi svenskar blivit allt mer intresserade av hållbar utveckling och miljövänliga alternativ. Det gäller allt från att köpa ekologiska matvaror till förnyelsebar energi.

Kan man vara miljövänlig och samtidigt spara pengar på sin energiförbrukning? Javisst, med markvärme är det möjligt!

 

Markvärme är förnyelsebar energi

 

Markvärme använder sig av solenergi. Den produceras även när det är molnigt.
Markvärme använder sig av solenergi. Den produceras även när det är molnigt.

Markvärme har under de senaste åren blivit en allt mer populär uppvärmningsform. En orsak till att många husägare väljer det alternativet är de ständigt stigande priserna på konventionella bränslen. En annan är att markvärme har en låg miljöpåverkan. Den är mycket mindre än för olja, el som produceras av icke-förnyelsebara energikällor och till viss del även andra typer av förbränningsprocesser såsom vedeldning.

Naturen ger oss många möjligheter till miljövänlig och kostnadsbesparande värmeproduktion. Den största och främsta energikällan för jorden idag är solen, den är dessutom såväl gratis som obegränsad. Även när moln täcker himlen produceras nämligen ny energi. Markvärme tar tillvara på den energin, transporterar den och omvandlar den till ännu mer högvärdig energi som vi kan använda i våra hushåll. Utan att orsaka miljöfarliga utsläpp.

 

Extra miljövänlig markvärme med grön el

 

En markvärmepump har vanligen en årsvärmefaktor på 3. Det betyder att pumpen producerar tre gånger så mycket energi som den förbrukar. Det är oftast el som används för driften av pumpen. Om du vill ha en alltigenom miljövänlig uppvärmning kan du istället installera solceller för att driva pumpen. Det finns jordvärmepumpar som är förberedda för montering mot solceller.

Ett annat alternativ är att säkerställa att den el du använder är tillverkad på ett miljövänligt sätt. Vanlig el kan produceras med hjälp av olja, naturgas, kol eller kärnkraft – det vill säga energikällor som det tagit miljontals år för att bildas. Energikällor som därmed inte hinner ersättas i samma takt som den utvinns och används.

Miljövänlig, grön el kommer uteslutande från förnyelsebara källor som vindkraft, solenergi, vattenkraft, biobränsle eller geotermisk energi. Ju fler som väljer grön el, desto snabbare kommer den totala elproduktionen att bli miljövänligare.

 

Markvärme är en investering för framtiden

 

Markvärme är en lönsam investering. Priset för att installera markvärme för ett normalstort hus är cirka 100 000 – 120 000 kronor.

Med jordvärme sänker du din energiförbrukning med upp till 80 procent och minskar därmed dina månatliga energikostnader rejält.

Priserna för grön el är något högre än för andra typer av el, men med tanke på hur mycket du ändå sparar med markvärme är det fortfarande mycket ekonomiskt fördelaktigt. Efter bara några år kan din installationskostnad vara återbetald.

Att installera markvärme är med andra ord en investering för framtiden.

Det behöver inte vara dyrt att värma upp sitt hem på ett miljövänligt sätt. Det går att kombinera lågt pris med grön energi. Redan från dag ett med markvärme sänker du dina kostnader samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Så, ja, välj markvärme om du vill göra gott för både din plånbok och din omgivning.

 

Tips: så får du den bästa offerten på markvärme

Lämna en kommentar