Spara in på uppvärmningskostnaderna

Uppvärmningskostnaderna i en bostad går på många tusenlappar. Exakt vad det kostar beror helt och hållet på vilket uppvärmningssystem du har och hur väl det fungerar i just din bostad. Det finns uppvärmningssystem som är otroligt kostsamma i drift och dessutom dåliga för miljön, bland annat fossila bränslen som olja. Men det finns också miljösmarta alternativ som dessutom ger dig mer kvar i plånboken, bland annat värmepumpar.

Att sänka uppvärmningskostnaderna är en geografisk fråga

Det finns flera sätt att spara in på uppvärmningskostnaderna. Det sätt som oftast ger största besparingar i längden är genom att byta uppvärmningssystem. Detta är också något som kostar en del i investeringar. Att byta till en värmepump kan kosta allt från 70 000 kronor upp till 250 000 kronor, allt handlar om vilken värmepump du vill byta till. Men du kan inte bara kolla på vad priset är för investeringen eftersom du också kommer att spara in väldigt mycket i längden (och därmed återfå investeringen inom ett par år). Vilken värmepump som är bäst för dig beror helt och hållet på din bostads förutsättningar samt vart i landet du bor.

Bergvärme är exempelvis en värmepump som fungerar mycket bra i stora delar av landet, men det är berggrunden som är den avgörande faktorn. Om din bostad ligger på porös berggrund, exempelvis kalksten, behöver man borra mycket djupare. Detta kostar då mer pengar. Om du bor i norra Sverige kan det vara ett dåligt val att installera en luft vatten värmepump, men det kan fungera perfekt i södra delen av landet.

Du kan enklast ta reda på vilket system som passar dig bäst genom att sammanställa en lista på följande information:

  • Hur stor årsförbrukning har ni i uppvärmning? (kWh)
  • Hur stor boyta handlar det om?
  • Vilket är ert befintliga uppvärmningssystem?
  • Vilket system önskar du att installera?
  • När behöver du ha installationen utförd?
  • Vart i landet bor du?

Den här informationen kan vara bra att skicka med i samband med offertförfrågan till olika företag. Då kan du få tillbaka information och lättare ta ett beslut.

Har du direktverkande el?

Drivs din bostad idag av direktverkande el? I så fall kan en luft-vatten värmepump vara ett perfekt komplement. Priset för en luft-vatten värmepump varierar en del men är oftast en ganska låg investering om man jämför med andra alternativ. Luft-vatten värmepump fungerar som så att den lagrade solenergin i luften tas in i pumpen där den blir till värme via radiatorerna.

Viktigt att tänka på när du ska välja pump är att den ska vara anpassad för vårt nordiska klimat. Priset för en luft-vatten värmepump kan vara både billigt och dyrt beroende på pumpens kapacitet. Det finns även möjlighet att köpa singel eller multi-split lösningar.

Beroende på vilken lösning du väljer varierar såklart inköpspriset också. Kom ihåg att inte enbart leta efter det billigaste alternativet. I längden kan en billig pump visa sig kosta mycket mer i uppvärmning än om du valde en mer kvalitativ pump för ett högre pris.