Skillnaden mellan olika luftvärmepumpar

Luftvärme är en energikälla som en värmepump kan utnyttja för att värma upp ditt hem. Oavsett vilken energikälla som används så fungerar värmepumpar i princip på samma sätt. Du kan läsa våra andra artiklar om du vill veta mer om hur en värmepump fungerar. För att pumpen ska kunna värma upp ditt hus behöver huset oftast ha ett vattenburet värmesystem. Det är dock inte alltid detta behövs, åtminstone inte för luftvärme.

När värmepumpen ska använda luftvärme för att värma upp det vattenburna värmesystemet kallas det för en luft/vatten-värmepump. Det finns även luft/luft-värmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Dessa behöver inget värmesystem för att kunna värma upp ditt hus men de har istället andra krav.

 

Det som skiljer olika luftvärmepumpar är varifrån luften hämtas och hur den sprids i huset.
Det som skiljer olika luftvärmepumpar är varifrån luften hämtas och hur den sprids i huset.

Luft/vatten värmepump

 

Denna värmepump är den starkaste av de tre alternativen. Du kan hitta luft/vatten värmepumpar som har ett SCOP-värde på upp till 5, i klass med bergvärme och jordvärme.

SCOP är ett värde som anger förhållandet mellan använd energi och producerad värme. Det räknas ut med hänsyn till en av tre klimatområden, oftast bara fördelade mellan varmt-, medel- och kallt klimat. Ju högre SCOP-värde, desto mindre energi behöver du för att värma upp ditt hem. När det priset så ligger det mellan 25 000 upp till 90 000 kronor.

Prisskillnaden beror på flera faktorer. Att priset blir högt kan bero på att pumpen är mer modern och mer kraftfull. Det kan även vara så att det ingår vissa saker i priset som inte finns hos de billigare modellerna. Kolla alltid upp vad du får innan du gör ett val.

 

Mer information om luft/vatten

 

Luft/luft värmepump

 

En luft/luft värmepump är i princip AC. Den sprider varmluft i huset genom att ta in luft utifrån, komprimera luften och därefter släppa ut luften inomhus. Dessa typer av värmepumpar är mycket billigare att köpa in, men de har sällan ett SCOP-värde som kan mätas sig med en luft/vatten värmepump. Om du har en mindre lägenhet/villa kan detta vara ett alternativ. För de som söker en rejäl sänkning av driftkostnaderna är det bättre att satsa på något annat.

För att en luft/luft värmepump ska fungera optimalt måste den kunna sprida den varma luften så effektivt som möjligt. Detta sätter vissa krav på husets planlösning. Helt ska den placeras centralt och i en planlösning som är så öppen som möjligt. Om du ändå vill använda dig av en luft/luft värmepump bör du se till att den är anpassad för vårt nordiska klimat.

 

Frånluftspump

 

En frånluftspump är betydligt billigare än en luft/vatten värmepump. Precis som luft/luft kan frånluft inte komma upp i samma SCOP-värde som den värmepump du kopplar in i ditt vattenburna värmesystem.

En frånluftspump använder sig av värmen i huset för att ”återvärma” huset. Det krävs att du har någon slags ventilation som för in luft in i huset för att en frånluftspump ska fungera. Det kan bli svårt att få till en bra temperatur under vintern med just denna pump.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *