Vad betyder de olika förkortningarna när jag kollar på värmepumpar?

Du kanske har kollat upp ett par olika värmepumpar och bestämt dig för att satsa på luftvärme. Det är inte lätt att jämföra olika värmepumpar med varandra. Först och främst måste man hålla kolla på vad de olika förkortningarna betyder.

På denna sida går vi igenom vanliga förkortningar och saker som brukar stå när du kollar på en värmepump för luftvärme. Bra att veta nästa gång du kollar på en luft vatten värmepump offert eller vill jämföra olika värmepumpar.

 

Värmepumpens effekt

 

De flesta värmepumpar för luftvärme brukar på något sätt ange hur mycket de värmer. Detta står oftast i kvadratmeter. Det är inte ovanligt att det står att värmepumpen värmer mellan 10 till 100 m2. Det kan även stå att den värmer upp till 100 m2. Detta kan ge en fingervisning när det kommer till värmepumpens värmekapacitet, men du behöver framför allt kolla på pumpens effekt. Så länge värmepumpens högsta effekt klarar av husets behov och storlek är det inga problem.

 

COP-värdet

 

Vissa värmepumpar stänger av sig när det bli för kallt. Komplettera då med elvärme (element) eller en braskamin/kakelugn.
Vissa värmepumpar stänger av sig när det bli för kallt. Komplettera då med elvärme (element) eller en braskamin/kakelugn.

COP är ett värde som anger hur förhållandet ser ut mellan värmepumpens energiförbrukning och dess effekt. Ju högre COP-värde, desto mer mindre el behöver värmepumpen för att värma upp ditt hem. Om COP-värdet är högt kan du därmed spara en hel del pengar.

COP är en förkortning och det står för Coefficient of Performance. Det är i princip ett nummer som anger vilken prestanda värmepumpen har. I skrivande stund anses ett COP-värde på 5 vara väldigt bra.

När ett företag mäter COP-värdet används standardförutsättningar. För luft/vatten-värmepumpar är det vid 7 grader utomhus och 20 grader inomhus.

Som alla svenskar vet kan det bli mycket kallare än så på vintern. Speciellt i norra Sverige där vintrarna är extra stränga. En luftvärmepump kan fungera i temperaturer som sjunker ned till runt -25 grader, men den kommer inte att ha samma höga COP-värde.

COP-värdet är alltså inte optimalt att titta på när du ska bestämma dig för en viss värmepump.

 

Undersök SCOP-värdet

 

Det är lite bättre att kolla på värmepumpens SCOP-värde. Det är ett säsongsbetonat COP-värde (Seasonal Coefficient of Performance) och här tar man hänsyn till att det finns olika klimat.

SCOP brukar delas in i varmt-, medel- och kallt klimat. Dessa zoner ska motsvara klimatet i Aten, Strasbourg och Helsingfors.

Här räknar man med sju minusgrader som den kallaste temperaturen. Det är därför bra att även här tänka på att det fortfarande kan bli kallare än så under vintern i Sverige.

Det bästa du kan kolla på är som tidigare nämnt värmepumpens effekt, särskilt vilken maximal effekt värmepumpen har vid minusgrader.

 

Kyl ner hemmet

 

En del luftvärmepumpar kan även producera kyla och luftkonditionering. Då anges även ett EER-värde. Detta värde fungerar i princip som COP-värdet fast istället för uppvärmning handlar det om nedkylning. Men stirra dig inte blind på dessa värden. De anger nämligen hur effektivt värmepumpen kyler ned vid 35 grader utomhus till en inomhustemperatur på 27 grader.

Det är sällan så varmt under den svenska sommaren och skulle det vara så varmt så kommer du knappast att bara sänka till 27 grader.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *