Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SEOLinks has a deprecated constructor in /home/jwmse/public_html/energifakta.nu/wp-content/plugins/seo-automatic-links/seo-links.php on line 13
Förbud mot oljepannor » ENERGIFAKTA

Förbud mot oljepannor

Har du ett äldre hus med en oljepanna? Då kan det vara läge att byta till ett mer modernt värmesystem. Oljepannor är varken billigt eller miljövänligt. Det finns många energikällor som du kan välja bland som kommer sänka uppvärmningskostnaden i din bostad.

 

Oljepannor har börjat fasas ut

 

Olja är den dyraste energikällan. För att driva en oljepanna krävs det regelbundna oljeleveranser som ska fylla på oljereserverna. Priset varierar beroende på tillgång/efterfrågan samt det politiska läget.
Olja är den dyraste energikällan. För att driva en oljepanna krävs det regelbundna oljeleveranser som ska fylla på oljereserverna. Priset varierar beroende på tillgång/efterfrågan samt det politiska läget.

För mer än tio år sedan (2005) tillsatte regeringen en kommission som skulle ta fram lösningar på hur Sverige kunde minska sitt oljeberoende. Målet är att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

I dag är det inte särskilt vanligt att svenska hushåll värmer sina hus med hjälp av oljepannor. Man har räknat på att det finns omkring 60 000 oljepannor kvar i drift. Populärast var de på 1950- och 1960-talen när oljan fortfarande var billig. Sedan kom den stora oljekrisen på 70-talet, priset höjdes, och folk började leta efter andra alternativa energikällor.

 

Förbud

 

I Norge införs ett förbud mot oljepannor 2020. Frågan är på tapeten även här i Sverige, men det finns i skrivande stund inga planer på att införa samma förbud.

 

Byt från oljepanna till värmepump

 

Fördelen med att ha en oljepanna är att den också kommer med ett vattenburet värmesystem, pannrum och skorsten. Det finns därmed gott om utrymme för att installera ett annat värmesystem – och valmöjligheterna är stora.

De allra flesta som skrotar sin oljepanna brukar satsa på en värmepump istället. De kan bland annat drivas av bergvärme, luft/vatten eller markvärme.

 

Den bästa värmepumpen

 

Vad som passar bäst i just ditt hus beror på vart du bor och hur huset är uppbyggt.

Bergvärme omvandlar solenergin som finns i berggrunden till värme. För att kunna installera bergvärme krävs därmed (som namnet antyder) att det går att ansluta huset till berggrunden. I övrigt måste du också ha installerat ett vattenburet system (vilket du redan har i och med att du har en oljepanna) och du måste ha tillgång till el för att pumpen ska fungera.

Läs mer: Fakta om bergvärme

En luft/vattenvärmpump omvandlar utomhusluft till värme. Den transporteras sedan genom huset via vattenledningar. Även denna pump kräver el – minst en tredjedel av driften brukar skötas av el.

Läs mer: Fakta om luft/vattenvärmepumpar

Med markvärme används solenergi som har lagrats en bit under markytan. Vid installationen gräver man ner slingor (cirka en meter under jordytan) och dessa kopplas sedan till pumpen som du har inne i huset.

Läs mer: Fakta om markvärme

 

Fjärrvärme

 

Om du inte vill investera i en värmepump är fjärrvärme kanske ett alternativ istället? Du ansluter då din bostad till ett fjärrvärmenät som leder varmt vatten från ett kraftvärmeverk till din bostad. Ledningsrören är nedgrävda i marken. Inne i huset har du en fjärrvärmecentral där du ställer in värmen.

Fakta om fjärrvärme

 

Kostnad

 

Hur stor kostnaden blir beror självklart på vad du väljer för värmesystem.

Bergvärme brukar gå på cirka 80 000 – 180 000 kronor.

En luft/vattenvärmepump är något billigare. Priset är vanligen runt 100 000 kronor.

För ett normalstort hus kostar markvärme cirka 100 000 – 120 000 kronor.

Själva anslutningsavgiften till fjärrvärme kan kosta mellan 40 000 till 50 000 kronor. Till den avgiften tillkommer installationskostnaden för att montera fjärrvärmecentralen inne i huset. Räkna med att den går på åtminstone 30 000 kronor.

Tänk på att du kan få 30 procent ”rabatt” på installationskostnaden om du använder ROT-avdraget. Läs mer om det på Skatteverket.se 

1 reaktion på ”Förbud mot oljepannor”

Lämna en kommentar