En köpguide till dig som ska investera i solceller

Har du planer på att köpa solceller? Då finns det en hel del att tänka på för att se till att du får en lönsam solcellsanläggning till ett bra pris! Solceller är en expanderande marknad. Det finns idag tusentals privatpersoner som har installerat solceller i Sverige vilket innebär att de helt eller delvis har blivit självförsörjande vad gäller bostadens energiförbrukning. 

Så fungerar solceller

Solpanelerna fångar upp energi från solen och omvandlar den till elektricitet. När solen skiner på solcellernas framsida bildas det en elektrisk ström mellan framsidan och baksidan av solpanelerna. Strömmen fångas upp av en metallwire som är seriekopplad mellan panelerna. Därefter förs strömmen vidare till en så kallad växelriktare som omvandlar strömmen till växelström som kan direkt användas av huset eller säljare vidare på elmarknaden. 

5 tips att tänka på innan du köper solceller

Innan du köper dina solceller är det bra att tänka på några faktorer, för att köpet ska bli så bra och lönsamt som möjligt. Här följer 5 tips på vad du bör tänka på innan du köper solceller.

En illustration som visar hur solpaneler omvandlar solenergi till elektricitet.
 1. Dina förutsättningar och en investeringskalkyl

Solceller passar för de flesta hustak, men det kan finnas vissa faktorer som påverkar hur lönsamt det blir för dig med en solcellsanläggning. Faktorer som har betydelse är takets lutning, väderstreck och om det finns skuggning från närliggande objekt. Ett tips är att skapa en investeringskalkyl som är anpassad för dina behov och ditt tak. 

 1. Dubbelkolla din hemförsäkring

Alla hemförsäkringar täcker inte solcellsinstallationer eftersom solceller trots allt är relativt nytt i Sverige. Dubbelkolla därför att din hemförsäkring täcker eventuella skador, stöld och sabotage som kan uppstå på dina solceller. 

 1. Dubbelkolla ditt elavtal

När din solcellsanläggning är igång, säljer du din överskottsproduktion till elnätet. Många elhandelsbolag vill bara köpa din el om du också själv köper el från samma företag. Därför är det bra att dubbelkolla det elavtal du har idag. Om ditt elbolag inte köper mikroproducerad solel till ett förmånligt pris, kan det vara bra att utvärdera och kanske säga upp avtalet. Byt istället till ett företag som erbjuder ett elavtal där både inköp och försäljning av el tillåts. 

 1. Behövs det bygglov?

Sedan år 2018 behövs det i regel inget bygglov för att installera solceller, men vissa undantagsfall finns fortfarande. Platta tak kräver ofta bygglov likaså om du installerar takintegrerade solceller samt om huset eller området är så kallat K-märkt. Prata med en handläggare hos din kommun för att vara säker. 

 1. Motta och jämför offerter från flera återförsäljare

När du ska genomföra ett större inköp är det alltid bra att ta in offerter från olika leverantörer och jämföra. Här är några saker som bör finnas med på en offert om solceller: 

 • Pris per watt på solcellsanläggningen
 • Tid för leverans och installationsdatum
 • Garantier och prestanda 

Fördelar och nackdelar med solceller

Som med det mesta, finns det både för- och nackdelar med att använda solceller.

Fördelarna är: 

 • Solenergi är både miljövänlig och förnyelsebar
 • Solceller tar bara upp outnyttjade ytor på ditt tak
 • En solcellsanläggning kräver inget underhåll
 • Den här tekniken är tyst och stör inte
 • Eftersom du producerar egen el, påverkas du inte av fluktuerande elpriser

Nackdelarna med solenergi är: 

 • En stor investering, relativt dyr att installera
 • Solcellerna påverkas kraftigt av årstider
 • Det går inte att lagra el med solpanelerna
 • Komplettering med solcellsanläggningen behövs, till exempel med hjälp av en värmepump som produceras tillräckligt med energi för hela huset

Vanliga frågor och svar kring solceller

När du funderar på att köpa solceller kan det dyka upp en hel del frågor. Vi har samlat några av de vanligaste frågorna och svaren kring solceller.

En kille har frågor om solceller

Passar mitt tak för solceller?

En av de vanligaste frågorna om solceller är om taket passar för solpaneler. Är taket stort nog? Har det tillräckligt med solinstrålning? De flesta tak är lämpliga för solceller. Det mest optimala läget är om taket vetter mot söder och inte skuggas av andra närliggande fastigheter, skorstenar eller höga träd. Däremot fungerar solceller på tak som vetter mot väster eller öster. 

När solen skiner, är det bara då som solceller fungerar? 

Solceller producerar el under dygnets alla timmar som har ljus, ibland mer och ibland mindre. Solinstrålningen i Sverige är ungefär lika stor som i Tyskland som är ett av de länder där solceller har installerats mest. Även under molniga dagar producerar panelerna el, även om det är i en mindre mängd.

Fungerar solceller på vinterhalvåret? 

Många känner inte till att solceller ger en högre effekt när temperaturen är lägre. Detta betyder att solcellerna fungerar ännu bättre under vinterhalvåret. Däremot är dagarna kortare och det är molnigare vilket gör att produktionen blir mindre under vintern. 

Vad är solcellerna tillverkade av? 

Den vanligaste varianten av solceller är kiselbaserade, därefter är det glas och aluminium. Det finns också tunnfilmsteknik men de behöver en mycket större yta för att ge samma energiproduktion. 

Tak eller markinstallation av solceller?

Den allra vanligaste lösningen är att installera solcellerna på taket, oftast är det också den bästa lösningen. När du installerar solcellerna bör de installeras på ett tak som vetter mot söder samt har en lutning på mellan 30 – 60 % för att få mest effekt. Tänk också på att det inte bör finnas risk för att taket hamnar i skugga av träd eller byggnader i omgivningen. Om taket är platt finns det möjlighet att installera en ställning så att panelerna ska kunna monteras. 

Är förutsättningarna för att installera panelerna på taket alldeles för dåliga, går det att installera dem på tomten. Detta kräver att du har mycket utrymme på tomten och att utrymmet inte skuggas av omgivande träd eller byggnader. Tänk också på att en installation på marken kan kräva ett bygglov. 

Att installera solcellerna själv eller anlita företag

Tekniskt sett kan du installera solcellerna själv. Däremot är det enormt viktigt att arbetet utförs på ett korrekt sätt för att solcellsanläggningen ska kunna producera el på högsta effekt. Rekommendationen är att alltid anlita ett företag som installerar solpanelerna. Dessutom krävs det att elarbeten för anläggningen utförs av en certifierad elektriker. Detta för att minimera riskerna om förluster av effekt och även eventuella elolyckor. 

Välja solcellsleverantör

Allt fler väljer att investera i solenergi vilket också gör att det blir svårare att välja en solcellsleverantör. Därför är det bra att tänka på några saker innan du väljer din leverantör. Det allra första du bör göra är att fundera på varför du vill installera solceller. Orsaken bakom ditt beslut är sedan grunden till vad du väljer och hur mycket du väljer att bygga. 

Tänk också på att välja en leverantör och produkt som håller en längre tid. Att installera solceller är en stor investering, därför är det viktigt att undersöka ett företag innan du väljer dem som solcellsleverantör. Om företaget skulle gå i konkurs inom några år kan det verkligen ställa till det för dig. Garantier är en annan faktor som du bör dubbelkolla med olika leverantörer. Den kan skilja sig mellan företag så se till att ha koll på detta! 

När du väljer en solcellsleverantör är det bästa att få en helhetslösning som både involverar köp och sälj av el. Många företaget erbjuder också en app där du kan hålla koll på hur mycket din anläggning producerar. 

Kostnaden för solceller

Det är en stor investering att installera solceller. Tänk på det som en långsiktig investering som kommer att löna sig på sikt. Exakt hur mycket dina solceller kommer att kosta beror bland annat på hur stort tak du har och hur många kvadratmeter som kommer att täckas av solceller. Oftast brukar kostnaden för 5 kW landa på åtminstone 80 000 kronor. 

I tabellen nedan kan du se olika prisexempel. Då har vi utgått från att priser på varje kilowatt solceller ligger på omkring 15 000 och 20 000 kronor exkl. moms. 

KilowattPris
345 000 – 50 000 kronor
575 000 – 100 000 kronor
8110 000 – 130 000 kronor
10140 000 – 170 000 kronor
15220 000 – 240 000 kronor

Den här tabellen är endast en riktlinje och inte exakta priser. Priset per kW varierar eftersom det oftast kostar mindre per kW om det är en större yta som de installeras på. 

Prisexempel

En illustration som visar en sax som klipper sönder sedlar

Vi säger att vi har ett normalstort hus som ligger i Örebro. Vi ska installera en solcellsanläggning på 10 kW och detta motsvarar ungefär 70 kvadratmeter i takyta. Vårt hus har ett sadeltak med en lutning på 40 grader och vi kommer att placera solcellerna i söderläge. 

Priset för detta blir då ungefär 100 000 kronor efter solcellsstöd och ROT-avdrag.

ROT-avdrag

Det finns ett statligt solcellsbidrag som du kan ansöka om, utöver det kan du också ansöka om ROT-avdrag på kostnaden för arbetet. Solcellsbidraget avser hela investeringskostnaden och ROT-avdraget gäller endast på själva installationen. Dock kan inte dessa två stöd kombineras. 

ROT-avdraget gör att du får dra av 30 % av arbetskostnaden. Maxbeloppet för detta avdrag är 50 000 kronor per husägare och år. Har du överskottsel kan du också få en viss skattereduktion för detta som kallas för mikroproduktion av förnybar el. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *